• Idi na sadržaj
  • Idi na glavnu navigaciju i prijavu

Pretraga navigacijskog prikaza

Navigacija

  • VVV Forum
  • Internet trgovina
  • O nama
  • Kontakt
  • Arhiva

Traži

  • Početna
    • Vijesti i zanimljivosti
      • Vijesti
      • Lokalne vijesti
      • Sajmovi i izložbe
      • Pročitali smo za vas
      • Zanimljivosti
      • U posjeti
      • Predstavljamo Vam
    • Neprofitne organizacije i udruge
      • Udruga VV "Šiljer" - Kloštar Podravski
      • Udruga VVP općine Virje
      • Udruga VV "Bilikum" - Križevci
      • Udruga VVV Općine Kaptol
      • Udruga "Iločka vinska cesta"
      • Udruga vinara "Vinea" - Vinica
      • Udruga VV Moslavine "Lujo Miklaužić"
      • Društvo LIPA Križevci
      • PZ "Ekoprodukt", Gorice, općina Dragalić
      • Udruga malih sirara KcKžŽ "Prgica"
    • Kultura pijenja vina
      • Križevački štatuti
        • Obred krštenja mošta
        • O nastanku
        • Uporaba
        • Regule
      • Zapovjedni vinogradarski sveci
      • Slavenov kutak - "Birclog"
    • Ostalo
      • Ekološka i integralna proizvodnja
      • Jaka alkoholna pića
      • Sokovi
      • Vinski ocat
      • Ljekovito bilje
      • Zaštita od glodavaca
    • Zakonski propisi
    • Rječnik korištenih stručnih izraza
    • O nama
      • Udruga za edukaciju u poljoprivredi i turizmu "Križevački štatuti"
      • Stipe Stipić: Vinogradarski priručnik II izdanje
      • Oglašivači
      • Besplatni mali oglasi
      • Drugi o nama
    • Vinski razgovori
    • Korisni linkovi
    • Ustanove i organizacije
    • Iz naše arhive
  • Preporuke i aktualni savjeti
    • Blog
    • Aktualni savjeti - vinogradarstvo
      • 2020. - preporuke za zaštitu vinograda
      • 2019. - preporuke za zaštitu vinograda
      • 2018. - preporuke za zaštitu vinograda
      • 2017. - preporuke za zaštitu vinograda
      • 2016. - preporuke za zaštitu vinograda
      • 2015. - preporuke za zaštitu vinograda
      • 2014. - preporuke za zaštitu vinograda
      • 2013. - preporuke za zaštitu vinograda
      • Održavanje vinograda
      • Sadnja vinograda
      • Preventivna zaštita vinograda
      • Zaštita vinograda pred zriobu
      • Zrioba grožđa
      • Berba grožđa
      • Vinograd poslije berbe
      • Ishrana i gnojidba
    • Aktualni savjeti - vinarstvo
      • Za one koji žele znati nešto više
      • Pretok i bistrenje vina
    • Aktualni savjeti - podrumarstvo
    • Novosti
    • Vijesti s terena
  • Vinogradarstvo
    • Blog
    • Bolesti vinove loze
    • Štetnici vinove loze
    • Sorte vinove loze
      • Autohtone sorte Kalničko-Križevačkog kraja
  • Vinarstvo
    • Blog
    • Bolesti vina
    • Mane vina
      • Lomovi vina
    • Podrumarstvo
  • Voćarstvo
    • Preporuke i savjeti
    • Jezgričavo voće
    • Koštićavo voće
    • Bobičasto voće
    • Jaka alkoholna pića
      • Rakija od šljiva
      • Ostale rakije
    • Voćarske zanimljivosti
      • Rast
      • Voćarska svakodnevnica
    • Prerada voća
      • Voćna vina
        • Pjenušava vina
        • Kupine
Nalazite se ovdje: Home Voćarstvo

Cookie

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

View e-Privacy Directive Documents

You have declined cookies. This decision can be reversed.

You have allowed cookies to be placed on your computer. This decision can be reversed.

Križevački štatuti

banner

Podijeli...

Najčitanije...

  • Alkoholno vrenje mošta (Alkoholna fermentacija)
  • Preporuka za zaštitu vinove loze - 2016.
  • Kaki jabuka - dobro uspijeva i u kontinenatalnoj klimi
  • Praćenje zrelosti grožđa i određivanje sladora (šećera) u moštu
  • Korekcija kiseline u moštu i vinu: Oduzimanje kiseline - otkiseljavanje i dodavanje kiseline - zakiseljavanje

Traži je zatvoreno

MPS - preporuke je zatvoreno

UPRAVA ZA STRUČNU PODRŠKU RAZVOJU POLJOPRIVREDE I RIBARSTVA
Sve preporuke na jednom mjestu

preporuke mps savjetodavna

Partneri je zatvoreno

basf partneri
logo cedar 12151
agrovil partneri
rast-baznik
kz partneri
Koprivničko-križevačka županija

Poveznice je zatvoreno

  • Općina Dragalić
  • Općina Lovas

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • Hrvatski zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
  • CROCPA

  • Kuća za odmor Briški*** - Lokve
  • Seoski turizam

  • Katalog vinogradara i vinara KcKžŽ
  • Koprivničko-križevačka županija
  • Križevci info
  • Križevci net

  • Sve o jagodama
  • Biologija na webu

  • www.podrum.org
  • Časopis Dobro jutro NS

  • Google
  • Čitatelja na Portalu
Sljedeća kartica

Imamo jedan gost i nema članova online


Voćarska svakodnevnica

Piše: Vjeko Hudolin  
  • Spora privatizacija državnog poljoprivrednog zemljišta koči poduzetništvo u voćarstvu
  • Slavko Kos iz Vrbove posadio prvu veću plantažu trešanja u Brodsko-posavskoj županiji
  • Zašto je trešnja zapostavljeno voće u Brodsko-posavskoj županiji
  • Posjetili smo najveći nasad jagoda u Brodsko-posavskoj županiji
  • Slab urod na plantažama kruške viljamovke
  • Uzorno gospodarstvo Zvonka Šporčića iz Starog Petrovog Sela uspješno se bavi rasadničarstvom
  • Posjetili smo Klokovčevik nedaleko Slavonskog Broda - poznat šljivarski kraj
  • Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Hrnčijar iz Dragalića priprema se za proizvodnju čajeva
      Zanimljivosti
  • Viljemovka s riđovkom, Namrštena breskva

Voćarske zanimljivosti

Piše: Anton Baznik
    • Specijalni savijači grana
    • Feijoa - zanimljiva voćna vrsta
    • Nove rane sorte kruška
    • Benita - križanac europske i azijske kruške
    • Dud - bogatstvo plodova i sjene u vrućim danima
    • Ribizl visokog rasta
    • Planika maginja
    • Krunoplodni kesten - maron
    • Aronija - ljekovita svojstva plodova
    • Aronija malo poznato jagodasto voće
    • Žižula – Kineska datulja
    • Oskoruša - staro skoro zaboravljeno eko voće
    • Kaki jabuka - dobro uspijeva i u kontinenatalnoj klimi
    • Azijska kruška ili nashi
    • Američka borovnica
    • Brusnica - ljekovita biljka
    • Orah kasne vegetacije
    • Nove sorte trešanja niskog rasta
    • "Vigred" - nova sorta trešanja
    • Stare sorte jabuka
 

Rakija od rogača

        Rogač se tržištu nudi u svježem i sušenom stanju. Za proizvodnju rakija rabi se rogač u osušenom stanju. Osušen sadrži visok postotak šećera , koji ovisi o sorti i stupnju dozrelosti. Također, sadrži i razna eterična ulja i druge smolaste tvari koje rakiji daju karakterističan miris i okus. Zbog toga se rabi za proizvodnju aromatičnih rakija. U današnje doba rijetko se proizvodi čista rakija od rogača već je proizvođači miješaju osobito s lozovicom i komovicom (može i s drugim rakijama) ili se sirovom destilatu pojedinih vrsta rakija dodaje odgovarajuća količina rogača i ponovno destilira.

Opširnije: Rakija od rogača

Dozrijevanje, odležavanje ili starenje rakije

        Pod pojmom dozrijevanja, odležavanja ili starenja destilata (ili gotove rakije) podrazumijevamo ono najkraće vrijeme potrebno da destilat (ili gotova rakija) stoji pri određenim uvjetima (u pravilu su to određena temperatura, pristup male količine zraka odnosno kisika i posuda odnosno bačva od određene vrste materijala), da bi poprimio zadovoljavajuću kakvoću svojstvenu određenoj vrsti rakije.

Opširnije: Dozrijevanje, odležavanje ili...

Šljive za rakiju, pekmez, kompot

        Prema statističkim podacima, po broju stabala i proizvodnji voća šljiva je najzatupljenija voćna vrsta u našoj zemlji.  Tome pridonose ne samo povoljni ekološki uvjeti njezina dobrog uspijevanja na tim područjima i njezina dosta velika prilagodljivost širokom rasponu razlika u ekološkim uvjetima, nego znatno i mogućnost višestrukog korištenja toga voća u vlastitu kućanstvu. To je bilo vrlo značajno u gospodarski nerazvijenim zemljama s nesigurnim tržišnim uvjetima, koji nas na žalost još i danas prate. Težimo promjenama, ali se one vrlo polako provode i u potrošnji i trgovini voćem.

Opširnije: Šljive za rakiju, pekmez, kompot

Štetni glodavci sele se u tople prostore

        U štetne glodavce ubrajamo crnog i sivog štakora te kućnog miša. Od jednog para u godini se namnoži oko tisuću potomaka, a dolaskom zime u potrazi za toplinom mogu se pojaviti i poljski glodavci (voluharice) u skladištima prehrambenih proizvoda i stajama. Glodavci su vrlo nepoželjni u čovjekovoj blizini, jer osim što uništavaju usjeve u polju i zatvorenim proizvodnim prostorima, hrane se uskladištenim prehrambenim proizvodima, oštećuju amabalažu i robu, a dlakama, slinom, urinom i izmetom zagađuju hranu u spremištima.

Opširnije: Štetni glodavci sele se u tople...

Bijeljenje voćaka zbog zaštite od pucanja kore

        Mnogi uopće ne znaju zašto se debla voćaka premazuju vapnom. Neupućeni misle da se radi o uljepšavanju, pa tako debla premazuju tek u proljeće. Ali pravo vrijeme za obijeliti voćke je upravo sada, u jesen. Debla voćaka premazujemo kako bismo spriječili naglo zagrijavanje pod utjecajem sunčevih zraka. Naime, nakon niskih temperatura, koje uz tlo znaju biti i nekoliko stupnjeva niže nego u meteorološkoj kućici (2 m), jutarnje zrake sunca naglo zagrijavaju deblo.

Opširnije: Bijeljenje voćaka zbog zaštite od...

Stranica 5 od 5

  • Početak
  • Pret
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Sljedeće
  • Kraj

Copyright © 2004.-. Udruga za edukaciju u poljoprivredi i turizmu "Križevački štatuti"