Vino i čaše

        Da bi se napravilo dobro vino, najvažnije je prije svega kvalitetno grožđe. Da bi se kušalo vino, ispitalo boju, ustanovilo da li je bistro ili mutno, odredilo da li se osjeća miris voća, cvijeća ili nečega drugog, usnama odredilo teksturu i punoću, najvažnija je prije svega pravilno izabrana čaša.

        Grožđa se jako razlikuju i kvaliteta i aroma grožđa ovisi o položaju zemljišta, kvaliteti zemlje i načinu na koji se grožđe obraduje.

        Kušanja vina jako ovisi o izgledu čaše i bistroću i boju vina najjasnije ćemo spoznati ako čaša ima prozirno nebrušeno staklo, tanke stjenke i čašku poput cvijeta tulipana. Izaberete li se pravilno čašu, vino će dati sve od sebe.

        Bijelo vina pri posluživanju trebaju biti hladnija nego crna. Isto tako aromatičnija vina treba poslužiti hladnija od onih prigušenijih aroma. Snažnija vina bilo bi dobro istočiti sat ili dva u posebne pokale (dekantere) kako bi ih prozračili i dopustili da razviju sve mirise zarobljene višim alkoholima.

        Vrsta vina određuje čašu

        S šest tipova čaša možemo pokriti kvalitetno gotovo sva vina.


        Visina nožice čaše utjecati će na toplinu koju dlan prenosi na vino, uvjetujući različito razvijanje i širenje okusa i mirisa vina.

        Oblik čaške stvara različite kontakte vina s našim osjetilima i čaša koja se pri vrhu sužava koncentrira i usmjerava miris dok otvoren vrh čaše otvara i miris.

        Crvena i crna vina upravo zbog topline dlana oslobađaju i puštaju svoje arome i mirise i za njih je najbolja čaša veća čaša s niskom nožicom. Pa tako npr. cabernet sauvignon treba piti iz okruglog bordoškog pokala, dok crni pinot treba točiti u čašu za burgundac.

        Šampanjci, bijela i rose vina, poslužuju se rashlađeni na određenu temperaturu i ne trpe toplinu dlana te je u tom slučaju najbolji izbor čaša s viskom nožicom.