Jabučno vino

        U Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji, Češkoj i još nekim zemljama voćno vino, a naročito jabučno, nalazi velik broj uživalaca. Da bi se priredilo dobro voćno vino, voće treba odabrati, jer svako voće ne daje željene osobine tom piću.

        Dobro je znana stara izreka u narodu (u zemljama koje imaju tradiciju u proizvodnji jabučnog vina) da najbolje vino daje ono voće koje sazori na voćki.
Dobri poznavaoci vina od voća pomno odabiru voće pri kupnji, pazeći, dakako, i na tlo na kojem je voće raslo. Ako potječe s glinenog i ilovastog tla, dobiveno će vino biti stabilnije od vina koje je proizvedeno od voća s laporastog tla.

Opširnije: Jabučno vino

Bermet - plemenita kapljica s biljem

        Danas je uobičajeno da se prije jela nude pjenušci ili laganija svježa bijela vina neutralne arome. Postoji međutim i vrsta aperitivnih vina, vina koja "otvaraju" apetit.
Kakva su to vina?


        Izraz aperitiv označava alkoholno piće koje sadrži biljne ekstrakte koji pospješuju apetit, a datira s kraja 19. stoljeća. Dolazi od glagola aprire, što ga poznajemo u talijanskom jeziku, a podrijetlo vuče iz latinskog jezika. U doslovnom prijevodu to znači otvoriti, što u ovom slučaju ukazuje na pojačano izlučivanje želučanih sokova, te ima laksativno (sprječavaju
konstipaciju - zatvor i osiguravaju redovito pražnjenje crijeva) i purgativno ("čišćenje" organizma od otpadnih materija) djelovanje.

Opširnije: Bermet - plemenita kapljica s...