Dozrijevanje, odležavanje ili starenje rakije

        Pod pojmom dozrijevanja, odležavanja ili starenja destilata (ili gotove rakije) podrazumijevamo ono najkraće vrijeme potrebno da destilat (ili gotova rakija) stoji pri određenim uvjetima (u pravilu su to određena temperatura, pristup male količine zraka odnosno kisika i posuda odnosno bačva od određene vrste materijala), da bi poprimio zadovoljavajuću kakvoću svojstvenu određenoj vrsti rakije.

Opširnije: Dozrijevanje, odležavanje ili...

Tehnologija proizvodnje vinjaka

        Vinjak je destilat vina, dobiven kod nas po istom tehnološkom postupku kao u Francuskoj konjak. Naziv konjak zaštićen je Međunarodnim ugovorom tako da se pod njim označava piće koje se proizvodi u departmanu Charentes (Šarant), u kojem se nalazi grad Cognac (Konjak), stoga mi taj destilat vina nazivamo vinjak, a Nijemci Weinbrand.

Opširnije: Tehnologija proizvodnje vinjaka

Tehnologija jakih pića

1. Dobivanje jakih alkoholnih pića – Jaka alkoholna pića dobivaju se alkoholnom fermentacijom šećera iz grožđa i voća ili raznih biljaka bogatih šećerom i škrobom. Pored šećera fermentaciji ili kemijskim promjenama podliježu i drugi sastojci kao: pektin, aminokiseline i druge tvari koje se destilacijom izdvajaju u manjoj ili većoj količini i čine osnovne primjese etil-alkohola. Redestilacijom se postiže pročišćavanje i pojačavanje destilata. Starenjem odabranih kvalitetnih destilata dobiva se materijal od koga se formiraju finalni proizvodi – rakije.

Opširnije: Tehnologija jakih pića