MoslaVina 2008 15. - Izložba vina Hrvatske i vina izvornih sorti

MoslaVina 2008 - 15. Izložba vina Hrvatske i vina izvornih sorti

        U Kutini će se od 27. Do 31.svibnja održati 15. jubilarna izložba vina Hrvatske i vina izvornih sorti. Prvi puta broj izložaka prešao je 300, što kutinsku izložbu svrstava na sam vrh vinskih izložbi u Hrvatskoj i pokazuje da vinari imaju potpuno povjerenje u tradiciju koju je stvorila Udruga vinogradara i voćara Moslavine Lujo Miklaužić iz Kutine.

        Kutinska izložba od ove godine nosi naziv MoslaVina, čime se želi promovirati regija u kojoj se izložba već 15. godinu održava, posebno i stoga što su vino i izvorne moslavačke sorte, a posebice škrlet, važan adut u gospodarskom razvoju tog kraja, posebno u turističkoj grani koja se oslanja na trsno gorje i Lonjsko polje. MoslaVina ostaje jedina izložba koja u svom nazivu spominje i izvorne hrvatske sorte vina, a ove će se godine predstaviti vina 8 autohtonih sorti. I ove godine izložba ima djelomično međunarodni karakter, jer će se predstaviti gosti izlagači iz Slovenije.

        Ocjenjivanje vina održano je pod vodstvom dr. sc. Dubravke Premužić, prof. iz Zagreba. Dodjeljeno je 60 zlatnih diploma, 165 srebrnih, 39 brončanih te 8 priznanja.

        Posebno su nagrađena vina iz sljedećih kategorija:
  1. Najbolje ocjenjen uzorak škrleta: Frane Jaram (Repušnica); ocijena 18,20
  2. Najbolje ocjenjen uzorak izvornih hrvatskih sorti: Libero Sinković (Momjan); malvazija, ocijena 18,30
  3. Najbolje ocjenjen uzorak mješavine bijelih sorata: Boris Crnojević (Kutina); ocijena 18,20
  4. Najbolje ocjenjen uzorak među ostalim sortama: Damir Pintarić (Kutina); pinot bijeli; ocijena 18,45