Posjetili smo Klokovčevik nedaleko Slavonskog Broda - poznat šljivarski kraj

Voćari nezadovoljni unatoč obilnom urodu

        Zbog čestih i obilnih kiša i tuče plodovi su dosta oštećeni i trunu, a najveći je problem kome plasirati urod jer se kilogram konzumne šljive na veliko teško prodaje i za 1,50 kuna.

        U nekim dijelovima Slavonije šljiva je odlično rodila. Grane su se savile do zemlje. U to smo se uvjerili u Klokočeviku nedaleko Slavonskog Broda. U tom selu podno Dilj gore, poznatom po voćarskoj proizvodnji, šljivom je zasađeno pedesetak hektara intenzivnih nasada. Samo obitelj Drage Kulaša ima gotovo pet hektara šljivika. Iako je šljiva dobro ponijela, a neka stabla sorte “stanley” daju i 150 kilograma plavih plodova, naši domaćini nisu baš bili zadovoljni berbom.

Opširnije: Posjetili smo Klokovčevik...

Uzorno gospodarstvo Zvonka Šporčića iz Starog Petrovog Sela uspješno se bavi rasadničarstvom

Umjesto uvoza vlastita proizvodnja podloga

        Osim proizvodnje voćnih sadnica obitelj Šporčić prva se u Hrvatskoj ozbiljnije posvetila i proizvodnji podloga za sadnice koje su se do prije nekoliko godina uglavnom uvozile iz mađarske i drugih država

        Tko kaže da se od poljoprivrede ne može solidno živjeti? Barem se takvo pitanje nameće kad posjetite obitelj Zvonka Šporčića u Starom Petrovom Selu koja se desetak godina bavi proizvodnjom voćnih sadnica  i ukrasnog bilja.

Opširnije: Uzorno gospodarstvo Zvonka...

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Hrnčijar iz Dragalića priprema se za proizvodnju čajeva

Nova mješavina čaja za odvikavanje od pušenja

        Osim nevena koji uzgajaju, članovi OPG Hrnčijar tijekom godine skupljaju i suše koprivu, glogov list i cvijet, poljsku preslicu, vrbovu koru, bazgu, lipu, kamilicu, stolisnik, uskolisni i širokolisni trputac, bijeli sljez, paprenu metvicu, plodove šipka, trnjine, gloga, divlje jabuke i divlje kruške

Opširnije: Obiteljsko poljoprivredno...

Stare sorte jabuka "elifanka", "blatnjača", "srička"…

ZAPIS SA STANARIJE (SALAŠA) GAŠPARA JAGODARA GAJE IZ SLAVONSKOG KOBAŠA

       Na stanariji mi je najljepše u proljeće kad procvjetaju jabuke. Milina je vidjeti ogromne krošnje okićene obiljem cvjetova punih pčela i bumbara, leptire koji oblijeću livade, slušati cvrkut ptica. To jednostavno opija - kaže Gaja

Pročitajte više...

Dinjica najstarija hrvatska kruška?

PRASTARA KRUŠKA U GORICAMA

       Dinjica je ovih dana cijepljena na podloge divlje kruške, čime će se sačuvati ta vrijedna i otporna autohtona sorta kojom bi se mogli pozabaviti i stručnjaci, kao i zaljubljenici koji bi je željeli imati u svojim voćnjacima

       Na obiteljskom imanju Andrije Mutnjakovića u selu Gorice kod Nove Gradiške već nekoliko stoljeća obitava prastara kruška, vjerojatno jedna među najstarijima u Hrvatskoj. Ta kruška, koju su još njegovi pradjedovi graničari u Vojnoj krajini zvali dinjica, i ove godine donijela je nekoliko košara lijepih zdravih plodova. Slični su kruški tikvici, a dozrijevaju u vrijeme žetve pšenice.

Opširnije: Dinjica najstarija hrvatska kruška?

Proizvode ljetne sorte krušaka i kvalitetne sadnice

PODUZETNI AGRONOMI, BRAĆA IVAN I GABRIJEL BABIĆ IZ GODINJAKA, OTKRILI RECEPT ZA USPJEH U VOĆARSTVU
 
       Babići proizvode kruške i dunje na podlozi srednje bujnosti BA 29 koja je prikladna za nasade gustog sklopa bez armature, a odlikuju je i brza rodnost (već u drugoj godini uzgoja postižu se rodnost nasada), izvrsna prilagodljivost svim tipovima tla te dobra rodnost, kalibraža i kakvoća plodova.

Opširnije: Proizvode ljetne sorte krušaka i...

Knjižica „Sačuvajmo stare sorte jabuka“

SIMPATIČNO IZDANJE UDRUGE „ŽIVA ZEMLJA“, NOVA GRADIŠKA

       Nedavno je iz tiska izašla zanimljiva knjižica (kalendarić) „Sačuvajmo stare sorte jabuka). Tiskana je na malom formatu (7,5x10,5 centimatara, 20 stranica) Izdala ju je Udruge za ekološku poljoprivredu, ruralni razvoj i zaštitu okoliša „Živa zemlja“sa sjedištem u Novoj Gradiški, a povodom organiziranja izložbe ekoloških proizvoda i starih sorti jabuka kojom je obilježena petnaesta godišnjica djelovanja naše udruge. Posvećena je pokojnom prof. Ivi Dautoviću iz Gunjavaca, velikom zaljubljeniku u stare sorte jabuka. 

Opširnije: Knjižica „Sačuvajmo stare sorte...