Podjela vina
Prema kakvoći razlikuju se:- stolna vina
- stolna vina s oznakom kontroliranog podrijetla
- kvalitetna vina s oznakom kontroliranog podrijetla
- vrhunska vina s oznakom kontroliranog podrijetla
- predikatna vina
- arhivska vina
- specijalna vina
- pjenušava vina
Razvrstavanje vina
A. VINA U DOSLOVNOM SMISLU RIJEČI (Scricto sensu)
I. kategorija bijela vina-mirna (pritisak CO2 manji od 0,5 bara)
a) bijela vina iz nearomatičnih sorata
suha | (sadrže od 0 do 4 g/l šećera) | 1 |
polusuha | (sadrže od 4 do 12 g/l šećera) | 2 |
poluslatka | (sadrže od 12 do 50 g/l šećera) | 3 |
slatka | (sadrže više od 50 g/l šećera) | 4 |
b) bijela vina iz aromatičnih sorata
suha | (sadrže od 0 do 4 g/l šećera) | 5 |
polusuha | (sadrže od 4 do 12 g/l šećera) | 6 |
poluslatka | (sadrže od 12 do 50 g/l šećera) | 7 |
slatka | (sadrže više od 50 g/l šećera) | 8 |
Koje vino uz koje jelo?
Kako biste bili sigurni u izbor kojim ćete iznenaditi svoja čula okusa i mirisa, provjerite svoj instinkt natuknicama o primjerenom izboru vina uz jelo na vašem stolu- Kao aperitiv uobičajeno je poslužiti: suhi pjenušac, šampanjac (francuski slatki), poluslatki pjenušac, bijelo suho i/ili slatko vino, sherry, porto, bermet ili prošek
- Uz predjela, hladetine i namaze nećete pogriješiti poslužite li bijelo vino ovih karakteristika: suho, polusuho, lagano slatko
Tip pjenušca određuje temperaturu posluživanja
Promicanje kulture pijenja vinaTemperatura posluživanja nije ista za sve tipove pjenušca, jer ona ovisi o boji, sadržaju šećera, ukupnog ekstrakta, starosti ili svježini, aromatičnosti, ljupkosti, mekoći ili oštrini okusa, pa čak intenzitetu pjenušanja.