Održana manifestacija "Jesen na Goricama"

Piše: mr.sc. Mijo Gašparović
Fotografije: Vjeko Hudolin

Održana manifestacija "Jesen na Goricama"

        21.listopada  u selu Gorice (općina Dragalić u Brodsko-posavskoj županiji) održano je pod pokroviteljstvom Županijskog poglavarstva predstavljanje Poljoprivredne ekološke zadruge "Ekoprodukt". Pozivu su se odazvali mnogi predstavnici državnih institucija, udruga, poduzeća i sredstava javnog priopćavanja.

        Načelnik Općine Dragalić, gospodin Zvonimir Karlik je svima zaželio dobrodošlicu, te zamolio  sve pojedince i organizacije da podrže općinu i poljoprivrednu zadrugu u pogledu obnove života na ovom stradalom području. Upravitelj zadruge gospodin Ivan Rešković je uz dobrodošlicu predstavio zadrugu, njenu djelatnost i članove zadruge. Sudjelovanje u pečenju rakije samo je simboličan povod da se pokažu proizvodi, poslovne namjere i planovi razvitka. Zadrugari su predstavili svoja obiteljska gospodarstva.

        Ivan Rešković  je ponudio gostima na kušanje sedam različitih rakija. Uz kušanje gosti su davali ocjene ponuđenim rakijama, a na ocjenjivačkom listiću su odgovarali i na pitanje: " Da ste proizvođač ove rakije, pošto biste ju prodavali?" Rakije su dobile visoke ocjene "odlična" i "vrlo dobra". Najviše odlika je skupila orahovača, a ocjenjivači bi je prodavali za iznose od 60,00 do 100,00 Kn/l (prosjek 75,00 kn/litra). Ostale rakije, a najviše šljivovača, uz odličnu ocjenu "postigle" su cijene od 50,00 do 80,00 Kn/l.

        Vjeko Hudolin je pokazao trećinu od 80 domaćih sorti jabuka. Taj dojmljiv broj zagolicao je domaće i goste sa pitanjem: može li to biti originalan proizvod, ako se organizira masovna proizvodnja.

        Josip Hrnčijar i njegova obitelj su pokazali svoje čajeve od bilja iz prirode i uzgojenog bilja po ekološkim načelima. Posebno je vrijedna  "mirisna vrećica". To je aromatično bilje goričkih livada upakirano u unikatne vezene vrećice.

        Vjekoslav Rešković je ponudio svoje pčelarske proizvode, pa je  bilo za svakog po nešto.

        Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu stručna je podrška ovoj Zadruzi i obiteljskim gospodarstvima njenih članova. Rukovoditeljica županijske podružnice Vera Novaković je prezentirala državni program podizanja trajnih nasada, a domicilni savjetnik Mijo Gašparović je izložio zadružni i općinski program "Voćnjaci umjesto minskih polja". Poznato je da je u ovom selu bilo jedno od najžešćih ratnih poprišta, na kome je sustavljen agresorski pohod, pa su zaostala minska polja neuklonjiva zapreka daljnjem razvoju gospodarstva i života uopće.


        Pod dojmom prezentiranih mogućnosti i okolnosti u kojima se ovdje živi govorili su predstavnici pokrovitelja: gospoda Marijan Štefanac, član Županijskog poglavarstva zadužen za gospodarstvo, ruralni razvoj i izradu regionalnih planova, te Davor Vlaović, pročelnik Županijskog upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo. Dali su bezrezervnu podršku nastojanjima ovih ljudi, te su predložili i konkretne aktivnosti.

        Slavonsko dvorište u jesenskom danu, uz ovakve goste, nemože proći bez kotla sa čobancom i kotlovinom kojoj ovdje tepaju "peka". Tamburaši su također normalna pojava, pa se uz sve probleme zapjevalo.

Gostima su na rastanku uručili  pismo zahvale i anketni upitnik:

Poštovana gospođo/Poštovani gospodine!

        Zahvaljujemo Vam što ste nas pronašli i posjetili. Nadamo se da ste se ugodno osjećali u našim Goricama, općini Dragalić i u Brodsko-posavskoj županiji. Molimo da oprostite ako nešto nije bilo u skladu sa Vašim očekivanjima.

        Prikazani program je prvi korak u nastojanju da stignemo druge hrvatske regije čija se obiteljska gospodarstva već bave seoskim turizmom i tako uspješno prodaju svoje proizvode. Naše ukupne aktivnosti su zapravo obnova poljoprivredne proizvodnje nakon ratnih razaranja, a usmjeravamo je prema standardima ekološke poljoprivrede, smatrajući da to može biti tržišno opravdano. Osnovali smo ekološku poljoprivrednu zadrugu sa namjerom da uključimo u naš program što više obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ovog sela.

        Općina Dragalić i nadležna tijela Brodsko-posavske županije podržavaju naša nastojanja jer se naše lokalno djelovanje uklapa u  programe razvoja općine i županije.

        Slobodni smo Vas zamoliti da popunite ovu kratku anketu, te da nam tako sa svog stručnog i iskustvenog aspekta pomognete u artikuliranju naših razvojnih želja. Anketna pitanja je sastavio Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu-Podružnica Brodsko posavske županije s kojom uspješno surađujemo u svim aktivnostima.

        Sa zahvalnošću i poštovanjem,

Zvonimir Karlik i Ivan Rešković

        Na Goricama 21. listopada 2005.

  • Smatrate li da naši planovi imaju realnu osnovu za ostvarenje?   
  • Ako je "Ne", koji su razlozi Vaših dvojbi?
  • Što Vam se svidjelo u današnjem programu?
  • Što Vam se nije svidjelo u današnjem programu?
  • Sviđa li Vam se krajobraz?
  • Zbog čega bi ovdje ponovo došli kao izletnik?
  • Koji je razlog zbog kojeg ne biste ponovo došli kao izletnik?
  • Da ste stanovnik Gorica da li biste se odlučili na planove koje mi pokušavamo realizirati?
  • Možete li nam pomoći sugestijom ili poslovnom suradnjom na ostvarenju naših programa?
  • Ako je odgovor na prethodno pitanje pozitivan, molimo upišite Vašu adresu ili najpodesniji oblik komuniciranja!

(ovo su samo pitanja, a u originalu je grafički načinjena mogućnost ispisivanja odgovora)

        Neki gosti su odmah popunili upitnik, a većina je obećala to učiniti kada srede dojmove. Zbog toga ćemo "rezultate" objaviti naknadno.