Posjet vinara Sisačko-moslavačke Županije Vinskim cestama Donje Štajerske

Piše: Snježana Sabo

Posjet vinara Sisačko-moslavačke Županije Vinskim cestama Donje Štajerske

        Upravni odjel za poljoprivredu SMŽ-e poveo je 8.studenog 15-tak vinogradara i vinara u posjet južno štajerskoj vinskoj cesti - Weinstrasse. Osim njenog obilaska, sisačko moslavački vinari poslušali su predavanje o konceptu vinskih cesta i vinskog marketinga.

        Kako bi vam približili ove vinske ceste bitno je nešto reći o bližoj povijesti Južne Štajerske. Naime, to je područje prije 20 godina bilo jedno od najnerazvijenijih područja u Austriji. Zemljište je bilo zapušteno, stanovništvo se u velikoj mjeri iseljavalo, a u malobrojnim vinogradima proizvodilo se loše vino.Kako se radi o regiji sa iznimnim prirodnim ljepotama i jedinstvenim krajolikom osmislila se politika razvoja tog kraja, različitim poticajnim mjerama i kreditnim sredstvima zaustavilo se iseljavanje, a kraj je malo po malo počeo oživljavati. Vinski turizam u Donjoj Štajerskoj vezan je i leži uz Vinsku cestu koja se proteže uz samu slovensko austrijsku granicu. Vinska cesta ove regije  duga je oko 12 kilometara, uz nju se veže čak 10 općina, a zajednički su je 1985. gradile dvije države - Jugoslavija i Austrija.

        Razvoj ove regije podrazumijevao je proizvodnju visoko kvalitenih vina, no uz vina ponuđeno je i kulinarsko bogatstvo Južne Štajerske. Obitelji koje su krenule u posao proizvodnje vina, postala su turističko obiteljska gospodarstva. Danas  Južna Štajerska ima oko 1000 ležajeva u turističkoj ponudi, što dovodi do brojke od 150 tisuća noćenja godišnje u toj regiji. Ovdje se turisti prosječno zadržavaju dva do tri dana, a vrhunac sezone je u vrijeme berbe od rujna do listopada.


A sada riječ dvije o njihovoj najpoznatijoj sorti.

        Riječ je o Steirischer Junkeru ili štajerskom junkeru sorti staroj svega 10 godina. U to se vrijeme projekt Junker pokrenuo sa svega 7 vinara i par tisuća boca, danas je u njega uključeno 300 vinara, vino je brandirano i proizvodi se 1,5 milijun boca ovog vina. Riječ je o mladom vinu koje čini 70% rizling i 30% sauvignon, voćnog je bukea, vrlo ugodno, sa max 12% alkohola i 4 g ostatka šećera. Jedinstvenost ovoga vina leži i u posebnoj tehnologiji prerade. Naime, berba ovogodišnjeg  junkera završena je 20 rujna. Do 8.studenog, datuma kada se junker i službeno pušta u promet, on je kao mlado vino već bio flaširan i spreman za konzumaciju, a njega su kušali i sudionici izleta sisačko moslavački vinari.

        Najveća vinarija ove regije je vinarija Polz. U njihove podrume stiže grožđe sa oko 111 ha, proizvode 5-7 stotina tisuća boca vina, 90%  čine bijela vina, te svega 10% crna. Izvoze od 12-15% svoje proizvodnje.
Vinarija je uspjela spojiti tradiciju i moderne trendove, tako da se danas njihov prodajni i prezentacijski prostor nalazi u objektu koji je spoj stakla, drva i kamena. Kako bi se vina Južne Štajerske prodavala na jednom mjestu, vinarija Polz je otvorila prodavaonicu vina Vino faktur, mjesto gdje vino koje želite kupiti možete kušati, te ga kupiti samostalno ili u vrlo zanimljivim poklon paketima u kojima se nalaze i ostali proizvodi tog kraja, poput bučinih sjemenki, meda, marmelada, zimnice, kozmetike od grožđa, čaša, literature....

        Svakako moramo nešto reći i zaštitnoj cijeni vina. Naime, vino se u vinarijama ne može prodavati ispod 4,6 eura, restoranima ispod 3,60 eura, a velikim trgovcima ne manje od 3 eura - 0,75 L.

        Radi jednostavnijeg plasmana svojih proizvoda na tržištu mali su se proizvođači vina udružili, djeluju kroz vinarske udruge - zadruge, taj model udruživanja preporučuju i hrvatskim vinarima.

        Austrijska iskustva uskoro bi se mogla primjeniti i na moslavačke vinske ceste, čemu će pridonijeti i već potpisan sporazum o gospodarskoj suradnji županije SMŽ i J. Štajerske.