Tamo gdje se loza uzdiže iz kamena

3. VRTOV IZLET - Benkovac 30. rujna 2006.
"Večernji list" - prilog "Vrt" 24.11.2005.
Autor: Lovro Bakony

VRTOV IZLET Posjet Vinariji Benkovac Badela 1862

Tamo gdje se loza uzdiže iz kamena

        Krenusmo na još jedno putovanje! S radošću! Nakon Daruvara i Križevaca, put nas vodi u Benkovac. U Korlat. U vinograd u kojemu se loza uzdiže iz kamena! U vinograd u kojemu mladi nasadi syraha, cabernet sauvignona, merlota, cabernet franca.., na površini većoj od stotinu hektara, mnogo obećavaju.

        S nama su i stari prijatelji badelovci Željko Jelić i Ivana Pandža. S nama su naši čitatelji, oni koji su, prstom sudbine, izabrani. Da smo sve poveli, i tri bi nam autobusa bila premalo. No uvijek se nađe upornih, onih kojima iskustvo govori da će, neposredno pred polazak, netko odustati.

        Nisam izabran, ali ako ima mjesta, ja bih s vama! Ako ne, vratit ću se kući  smireno se Željku Jeliću, Badelovoj "pričalici" zaduženoj za odnose s javnošću, obratio vitalni 87-godišnji Nedo Šuvar. Umirovljeni Zgrepčanin, rodom iz Zagvozda. I, dakako, krenuo je s nama kao najstariji izletnik!

Miris domaće jabuke

        U Karlovcu, do kojega su nas badelovci već ponudili svježim pecivom, u ambalaži "finog pića za gospodu" gorkim benkovačkim pelinom i neizostanvom izvorskom vodom iz netaknute prirode Kalnika, pridružio nam se, s košarom punom jabuka Željko Lovrinčić.  Čitatelj Vrta, skladištar na karlovačkoj tržnici, u Hrašću pokraj Ozlja ima manji voćnjak jabuka, šljiva, krušaka, oraha...

        Želio sam da osjetite miris domaće jabuke  govori nudeći nas i priznajući da je u Benkovac krenuo zbog rosea. I dok se košara s njegovim jabukama polako praznila, pitom od sira nudila je Zagrepčanka Ljerka Pavlović, umirovljena badelovka. Pohvalila se da za manje svačanosti, u svojoj Slavonskoj slastičarskoj radionici, priprema i različite pite, rolade, bazlamaču, štrukle... Ljerkin suprug Velimir otkriva kako iznad Lipika ima 300 stabala oraha i 1500 grmova lijeske, a u Prekopakri 160 stabala kruške viljamovke. Proteklih godina posebno se veseli uzgoju kruške u boci.

        Na odmorištu u Ličkom Lešću na pola smo puta, pa je i stanka za kavu. Ispijamo je u društvu Vladimira Ilijaša, utemeljitelja Moslavačke vinske ceste, člana kutinske udruge vinara i voćara Lujo Miklaužić.

        Tridesetak sam godina radio u turizmu, ali nikada nisam bio u Benkovcu. Jednostavno, zanima me vinograd na Korlatu  objasnio je Ilijaš, zaljubljenik u moslavački škrlet, sauvignon, rajnski rizling... U proizvodnju vina, kaže još od malena, zaljubila se i Ivana Novosel iz Kloštar Ivanića, najmlađa članica udruge vinogradara i vinara Brenta iz Ivanić Grada, zaposlena na farmi 1000 muznih krava u Šašinoj Gredi pokraj Siska. Imamo 1500 trsova miješanih sorata grožđa, a vino, ak neko hoće, stavimo i u butelje  raspoloženo kaže Ivana.

        U dobrome društvu, uz dobre ljude, do Korlata vrijeme je brzo prolazilo. Uskom makadamskom cestom, što prolazi šikarom, između koje se "vadi", nadaleko znani, pločasti benkovački kamen, stigosmo do nepregledna vinograda (1600 metara dugačkog i 750 metara širokog) podignuta prije godinu dana.

        Tu sam prije petnaestak godina bio u vojsci. Tu gdje je danas vinograd, nekada je bio poligon za minobacače  dovikuje Dragutin Kozulić iz Varaždina obnavljajući sjećanja i vojničke uspomene, i sam vinar iz hobija. Nema ga puno i, kaže, z pajdašima ga brzo reši. Nakon okrepe, Mario Zrile, rukovoditelj Vinarije Benkovac, i Željko Pavlović, voditelj vinogradarstva, odgovarali su na brojna pitanja vrtovaca. 

        Velika je hrabrost bila ući u ovaj projekt. Sadnja vinograda, na ovako zahtjevnu i tešku terenu, stajala je 200.000 kuna po hektaru, ali vjerujem da ćemo, kroz prinos grožđa i kvalitetu vina, vratiti uloženo  objasnio je M. Zrile. Zemljište na Korlatu, na kojemu je podignut vinograd, Badel 1862 dobio je u koncesiju na 40 godina.  Tražimo još površina i već smo podnijeli zahtjev da u koncesiju dobijemo novih 250 hektara.

        Trsje im lepo napreduje  komentirala je Verica Ivančić, ravnateljica loborske osmogodišnje škole. Na Korlatu je, s udrugama vinara Klijet iz Lobora i Pajdaš iz Zlatara, bila lani, pa se za Vrtov izlet prijavila želeći vidjeti jednogodišnje promjene. Vinogradarstvo Dalmacije na izlet je privuklo i Danijelu Kuveždić Cindrić, nezaposlenu enologinju iz Zagreba.  Izlet sam prihvatila kao malu edukaciju. Oduševljena sam, i vinogradom i žarom kojim o njemu pričaju ljudi koji su ga sadili.

        Krenuli smo potom i u obilazak Vinarije Benkovac, u kojoj je prerada grožđa bila u punom zamahu. Postupak prerade objasnila nam je enologinja Marina Pavlović, rekavši da se u vinariji u godini proizvede milijun litara vina. Nakon kraćega razgledavanja podruma priređena je vođena degustacija. Kušalo se crno stolno vino, carignane 2004., rose Benkovac  2004., rose mošt i tko je imao hrabrosti! vinski destilat, koji služi kao baza za proizvodnju vinjaka.