Što smo kušali u Križevcima

KUŠAONICA Iz križevačke riznice Badela 1862

Degustacijska lista

        Jedinstven su doživljaj, kakav se omogućuje samo odabranima, Vrtovi čitatelji imali u križevačkoj Vinariji. Kroz kušaonicu čitatelje je provela Ivana Pandža, a kušana su slijedeća vina:

  1. Graševina Križevci 0,75 l kvalitetno suho bijelo vino, berba 2004.; lijepe svijetlozelenkasto žute boje, svježeg i punog okusa, alkohol 11,6 % vol.

  2. Graševina Križevci barrique 0,75 l , berba 2003., kvalitetno suho bijelo vino; zlatno žute boje, posljedica odležavanja u barrique-u. Uobičajeno je da se graševina ne stvalja u barrique osim u posebnim prilikama (godinama) tako je i ova graševina posebna. Grožđe je kasnije brano. Odležavanje u barrique- u dalo je duha i osobnost ovoj graševini. Koliko je ona posebna dokazuju i osvojene tri zlatne medalje u 05. na domaćim i međunarodnim natjecanjima, a i podataka da je dostupna u ograničenim količinama i da je svaka boca numerirana.

  3. Traminac Nespeš 2004. kvalitetno suho bijelo vino iz zelinskog vinogorja, alkohol 13 % vol. Aromatično vino, žuto zelene boje, okusa koji podsijeća na sušeno voće, marelicu, limun. Mekog i sadržajnog okusa. Kratko odležavanje u barrique bačvi upotpunilo je strukturu ovom tramincu.

  4. Chardonnay Nespeš 2004. kvalitetno suho bijelo vino iz zelinskog vinogorja, alkohol 12,7 % vol. Svježe voćne arome koje podsijećaju na jabuku, krušku. Snažne strukture. Kratko odležavanje u barrique-u dalo mu je osobnost.

  5. Chardonnay Nespeš kasna berba 2004. polusuho; prema izboru enologa Badela 1862 Dubravka Æuka, ovo posebno vino izabrano je u Kolekciju 04. Plemenitost ovog predikatnog vina potječe od prezrelog grožđa i prosušenih i plemenitom plijesni "napadnutih" bobica. Slamnatožute boje, punog i dubokog mirisa na voće. Preporuča se uz deserte ili umjesto deserta.