Što smo kušali u Daruvaru

KUŠAONICA Iz daruvarske riznice Badela 1862

Zamamna degustacijska lista

        Jedinstven su doživljaj, kakav se omogućuje samo odabranima, Vrtovi čitatelji imali u podrumu Vinarije Daruvar u dvorcu grofa Jankovića. U središtu Daruvara, podrum je obnovljen 1995. godine.
Zidovi su mu ukopani nekoliko metara u zemlju, temperatura je i ljeti i zimi 10 - 14 °C, pa visokokvalitetna kapljica dozrijeva u idealnim uvjetima. Kroz podrum i kušaonicu čitatelje je provela Suzana Jurišić, rukovoditeljica vinarske proizvodnje u Vinariji Daruvar i poznata enologinja.

        Vođena degustacija vina u reprezentativnoj kušaonici u podrumu dvorca bila je i prilika za pouku o pravilnu držanju čaša za nožicu, ali nadasve za zanimljivo i nadahnuto isticanje svojstava svakog od kušanih vina. Prema preporuci Suzane Jurišić, kušana su ova vina:

  1. Graševina Daruvar, vrhunsko vino berbe 2003.; grožđe za ovo vino brano je mjesec dana ranije, osjeća se prezrelost, vino ima 13,5 posto alkohola, 4-4,5 g neprevrela šećera, vrlo je jakog tijela.

  2. Chardonnay, kvalitetno vino berbe 2003.; posrijedi je suho bijelo vino, sa 1-4 g neprevrela šećera na litru i 13, 3 posto alkohola, svježije je okusom nego graševina.

  3. Chardonnay barrique, berba 2004.; posrijedi je suho vino koje još nije u prodaji.

  4. Rajnski rizling, kvalitetno vino berbe 2003.; to je tipično vino za daruvarsko vinogorje, voćne arome, dok je mlado, miriše na marelicu, ima dosta visoke kiseline (6,5) s obzirom na godinu.

  5. Sauvignon, kvalitetno vino berbe 2004.; posrijedi je vino od aromatične sorte grožđa, ima obilježja godine, 12 posto alkohola, ali lakšeg je tijela nego ono iz 2003.

  6. Graševina, izborna berba 2003.; posrijedi je vino kojem je plemenita plijesan pomogla u koncentraciji šećera; grožđe je na početku studenoga dočekalo vlagu, u vinu je 14,5 posto alkohola i ima 22 g na litru ostatka neprevrela šećera.