Folijarna ishrana borom u vinogradu

        Folijarna ishrana borom u vinove loze (putem lista), s tehnološkog motrišta je puno prihvatljivija, a dokazano daje pozitivnije rezultate od dodavanja bora klasičnim putem. Prednost je još u tome što se prihrana može kombinirati i s tretmanima zaštite vinove loze od bolesti i štetnika, pa se i izvodi u dva ili tri puta, jednom ili dva puta prije cvatnje, a jedan poslije cvatnje.

        Na tržištu više proizvoda a količine su ovisne o koncentriranosti preparata (Solubor, Foliarel B, Borogreen L, Folfertil, Fertina-G)

        Ne ulazeći u detaljnije razjašnjavanje fiziološke uloge Link "bor" not found u metabolizmu vinove loze, treba tek reći da je sretna okolnost što se bor s lakoćom može putem lista unijeti u vinovu lozu, nakon čega se uključuje u određene metabolitičke komplekse koji značajno pridonose ishrani i povećanju plodnosti i klijavosti polenovih zrnaca, čime se osiguravaju dobri uvjeti za normalnu oplodnju. Na ovaj se način dobrim dijelom rješava inače sve prisutniji problem ishrane vinove loze ovim mikroelementom, jer ga je u tlu sve manje i sve je izraženiji debalans u odnosima pojedinih makro i mikroelemenata. Praksa je pokazala da je moguće obje metode primijeniti istovremeno, čak štoviše i poželjno, jer je u tom slučaju daleko veća sigurnost uspjeha. Općenito se smatra da se zahvatima pinciranja i prihrane borom može povećati prirod za 15 - 30 %, što u sorata sklonim osipanju i rehuljanju u pojedinim godinama može značajno pridonijeti gospodarskom uspjehu cjelokupne vinogradske proizvodnje.