Plastične cisterne

        Od plastične mase za podrumarstvo proizvode se: cisterne, kace, brente, vedrice, lakomice, lijevci, vreljnjače i dr. Cisterne su praktične zbog male težine pa se mogu u podrumu postavljati odnosno premještati prema potrebi. U proizvodnji su i cisterne za transport mošta i vina.

        Plastične cisterne - tankovi i kace, proizvode se iz više slojeva staklene vune natopljene poliesterskom smolom. Poliester osigurava korozijsku trajnost, a staklena vuna mehaničku čvrstoću, kao kod betonskih cisterni (željezo - beton). Ovdje ulogu željeza ima staklena vuna, a ulogu betona poliesterska smola. Unutarnji sloj debljine 1 mm je gladak i bez staklene vune izrađen od epoksidne smole. Prije korištenja ovih cisterni za vrenje mošta i skladištenje vina, polimerizacija plastične mase mora biti potpuno završena, kako bi time do kraja bili odstranjeni posljednji ostaci otapala stirol, jer u protivnom, vino može poprimiti miris po otapalu (Proizvođač garancijom potvrđuje upotrebu cisterne).

        Plastične cisterne u vinarstvu počele su se upotrebljavati oko 1950-te godine, najprije u SAD, a zatim u Europi. Prikladne su za skladištenje vina i za hladnu stabilizaciju vina. Podnose temperaturu do -80°C.

        U odnosu na cisterne od nehrđajućeg čelika toplotna provodljivost je 300-360 puta manja, a lakše su od njih 4-5 puta i 20-30 puta od cementnih.

  • Cementna cisterna od 300 hl teži oko 20.000 kg
  • Čelična cisterna od 300 hl teži oko 4.000 kg
  • Plastična cisterna od 300 hl teži oko 800 kg.

        Tehnološka vrijednost ogleda se u njihovoj potpunoj neutralnosti prema moštu i vinu. Nije potrebna nikakva unutarnja i vanjska izolacija.

Održavanje

Nove plastične cisterne prije upotrebe napune se toplom vodom, a nakon tri dana ih isperemo s 3%-tnim rastvorom limunske kiseline. Za odstranjivanje vinskog kamena sa stijena cisterne preporuča se upotreba hladne i vruće vode izmjenično, a nipošto skidanje mehaničkim putem, kako ne bismo oštetili glatku unutrašnju površinu. Sterilizacija se obavlja sumpornim dioksidom (SO2) i vodenom parom.

Armatura

Opremljene su slavinom od nehrđajućeg čelika za otjecanje čistog vina i na dnu za ispust taloga, zatim zračnim ventilom vinokazom, termometrom, manometrom, sigurnosnim ventilom i vratima.