Dud - bogatstvo plodova i sjene u vrućim danima

        Stabla duda (murva, murvica) su kod nas poznate iz vremena kada su njenim lišćem hranili dudove svilce za proizvodnju svile. Danas krase vrtove svojom sjenom i bogatstvom slatkih plodova, koji su namjenjeni za različitu upotrebu.

       Zrele plodove murve možemo jesti sirove, možemo im dodati vrhnje, prilično slatke su već samo po sebi, a možemo ih dodati u prilog za engleski puding, za voćne salate, voćne kupe, pite... Plodove duda upotrebljava se za kuhanje marmelada, želeja, za sokove, sirupe, vino, možemo sušiti plodove za kasnije vrijeme ili iz plodova peći rakiju tako zvano duduvača. Iz plodova možemo napraviti odlične sladolede, kreme i šerbete, a dudov umak se dobro slaže sa pečenim mesom jakog okusa prije svega od divljači, janjetine ili uz pečenu gusku. sl. 1, sl. 2

        Plodovi duda mogu poslužiti kao sezonsko voće i nešto novoga u našoj kulinarskoji ponudi jer dozrijevaju postepeno krajem lipnja i u srpnju nekada još u kolovozu. Plod  je sočan i osvježavajuć, pomaže kod nekih oboljenja kao što su protin, vodena bolest, upala sluznice usta, šećerna bolest (diabetis).

  • Bijeli dud (Morus alba) – plodovi su bijeli do bijelo žute, povremeno ružičaste boje,
  • Crni dud (Morus nigra)  – plodovi su tamno ljubičasti ili crni, imaju visoku zastupljenost antocijana u boji i
  • Crveni dud (Morus rubra) – slična je crnom dudu, sa time da su plodovi u zreloj fazi crveni.

        U jesen su listovi crvenog duda posebne zlatno žute boje zato je također i lijepo ukrasno drvo. Imamo i sadnice duda koji nema plodova, namjena mu je ukrasna i za sjenu.

        Ukoliko nastane mrlja od zrelog ploda duda najlakše ga odstranimo, ako ga protrljamo sa plodom nezrelog duda.

        Sadnicu možemo posaditi i na zemlju slabije kvalitete a krošnju oblikujemo po potrebi i želji, orezujemo je u fazi mirovanja, zimu podnosi vrlo dobro, dud nema nametnika i bolesti tako da prskanje nije potrebno, što doprinosi zdravim i ekološko čistim plodovima. Kod branja plodova najbolje je staviti prostirku ispod drveta i zatim drvo tresti tako da imamo čiste plodove. sl. 3, sl. 4

         Kod nas u Krškoj vasi kod Brežica imamo sadnice cijepljenog duda, također rasadnik cijepi dud sa povješenim granama tako zvanu pendulu koja su izuzetno lijepe i ukrasne sadnice, sve opisanje vrste duda su u rasadniku uzgojene sa cjepljenjem i kod nas se mogu dobiti.

  • slika 1 - dud sa povješenim granama - pendula
  • slika 2 - plodovi bijelog duda zore
  • slika 3 - plodovi crnog duda postupno zore
  • slika 4 - zreli plodovi crnog duda
        Sadni materijal i sve dodatne informacije možete pronaći u Brežicama (Slovenija) u tvrtki Rast.
 
Anton  Baznik
Tvrtka "Rast"
Krška vas kraj Brežica
telefon: + 386-7-49-59-344
mobitel: +386-31-678-217
E – mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.