Siva plijesan jagode (Botrytis cinerea Pers.)

        Siva plijesan jagode (Botrytis cinerea Pers.) je svakako najopasniji uzročnik bolesti jagoda. Može smanjiti urod u neslućenim razmjerima, naročito ako nastupe povoljni uvjeti za razvoj gljivice (učestale kiše i visoka relativna vlaga zraka-uslijed rose). Uzročnik napada plodove dok su još sitni i zeleni, a naročito kasnije u zriobi. Najpovoljnija temperatura za razvoj bolesti kreće se od 15-20° C. Međutim, uzročnik bolesti može inficirati plod na mjestu kapi vode (ako se vlaga zadrži 4-8 sati) uz temperaturu od 13-15° C.

        Simptomi zaraze: na zelenim plodovima uoče se smeđe, uleknute pjege ispod kojih je meso mekše od okolnog. Za kiše ili visoke vlage, takve plodove prekrije siva plijesan poput paučine.

        Ako su napadnuti zreli plodovi, oni posmeđe, dobiju bljutav okus i trunu uz pojavu sive prevlake.

        Inficirani plodovi pokažu simptome i nakon berbe, kad prilikom malo dužeg transporta mogu svi propasti.

        Suzbijanje: mora se provesti kemijsko tretiranje dozvoljenim pripravcima i to u tri navrata:

  1. pred punu cvatnju
  2. nakon pune cvatnje
  3. nakon završene cvatnje

        Od pripravaka preporučam primjenu fungicida SWITCH 62,5 WG ili RONILAN DF. Fungicid SWITCH 62,5 WG posjeduje 2 djelatne tvari koje se idealno nadopunjuju i pružaju vrhunsku kurativnu i protektivnu zaštitu od napada uzročnika sive plijesni. Primjenjuje se u količini od 1 kg/ha uz karencu od 7 dana. RONILAN DF je također suzbija gljivice uzročnike sive plijesni, ali uglavnom protektivnim načinom djelovanja. Primjenjuje se u količini od 1,5 kg/ha uz karencu od 14 dana.

        Suzbijanjem uzročnika sive plijesni suzbit ćemo još dvije bolesti jagode: Gnomonia fructicola i Phytophthora fragariae.

        Uz pravilan odabir fungicida vrlo je važna kvaliteta aplikacije. Preporučamo primjenu velike količine vode (do 2.000 l/ha radi dobre pokrovnosti) i povećanje tlaka uređaja. Prije primjene pripravaka svakako pažljivo pročitajte uputstvo za uporabu.

Renato Vilenica, dipl.ing.agr.