Sprječite kovrčavost lista breskve (Taphrina deformans)

        Uzorčnik kovrčavost lista breskve (Taphrina deformans) je najčešća i najopasnija bolest koja se razvija na mladom lišću, mladici, cvijetu i plodu breskve i većine koštićavih vrsta. Stručan pristup suzbijanju ovog uzročnika bolesti zahtijeva  tretiranja zaštitnim sredstvima kasno u jesen i rano u proljeće.

  1. plavo "kupanje" pred bubrenje pupova (radi suzbijanja gljivice koja prezimi na granama čije je lišće bilo zaraženo prošle godine)
  2. tretiranje u fazi "mišjih ušiju"

        Prije plavog "kupanja" svakako treba obaviti rezidbu. Kako breskva rađa na jednogodišnjim gračicama, svako proljeće mora se rezati radi obnavljanja grančica i formiranja etaža. Od svih vrsta voćaka, breskva formira najviše cvjetnih pupova pa se rezidbom regulira i plodnost. U kontinentalnom dijelu Hrvatske rezidba se obavlja u veljači ili početkom ožujka a ove godine je do sada već sve obavljeno. sl. 1, sl. 2

        Plavo "kupanje" pred bubrenje pupova provodi se pripravcima  CUPRABLAU Z u koncentraciji 0,8-1% ili CUPRABLAU Z ULTRA (0,5-0,8%). Prskanje treba temeljito provesti, tj. breskvu treba okupati sa svih strana od vrha do dna.
Kako na kori, u rašljama grana i u pukotinama prezimljavaju mnogi štetnici u različitim oblicima, u "plavo" prskanje treba uključiti i mineralno ulje koje se može naći u poljoapotekama.

        Međutim, sada je većina voćki u fazi kad se umjesto plavih koriste sredstva tolerantnija na list i cvijet, a ujedno imaju drugačiji način djelovanja na gljivu, uzročnika bolesti. sl. 3, sl. 4

        Prskanje u fazi "mišjih ušiju" je obavezno i to s pripravkom CHROMODIN S-65 u koncentraciji 0,15% (150 g u 100 l vode) ili DELAN 700 WDG u koncentraciji 0,1% (100 g u 100 l vode)

        CHROMODIN S-65 ima svojstvo prodiranja u tkivo biljke, te osim preventivnog ima i dubinsko (kurativno-stopirajuće) djelovanje na uzročnika bolesti. Osobito se preporuča njegova primjena u slučaju već inficiranih pupova breskve.
Po potrebi (uslijed dužeg kišnog perioda-obavezno) prskanje s CHROMODINOM ili DELANOM treba ponoviti u razmaku od 7-10 dana.

        Napominjem da se zbog "dobrog" prezimljenja na svim područjima uzgoja koštićavog voća očekuje jak napad lisnih uši (breskvina lisna uš - Myzus persicae; pepeljasta breskvina uš - Hyalopterus pruni, smeđa breskvina uš - Brachycudus punicola...). Ako se utvrdi prisustvo ušiju na mladim listićima donjih grana (u prosjeku na sedam grana 1 ili više uši) potrebno je provesti prkanje insekticidom BOXER 200 SL (svakako prije stvaranja kolinija na gornjim etažama).

        Ovakvim ozbiljnim pristupom u suzbijanju uzročnika štetočinja breskve (i ostalih koštićavih voćki) osigurat ćemo kvalitetan razvoj voćke uz smanjen broj potrebnih prskanja u kasnijoj vegetaciji.

Renato Vilenica, dipl.ing.agr.