Štetni glodavci sele se u tople prostore

        U štetne glodavce ubrajamo crnog i sivog štakora te kućnog miša. Od jednog para u godini se namnoži oko tisuću potomaka, a dolaskom zime u potrazi za toplinom mogu se pojaviti i poljski glodavci (voluharice) u skladištima prehrambenih proizvoda i stajama. Glodavci su vrlo nepoželjni u čovjekovoj blizini, jer osim što uništavaju usjeve u polju i zatvorenim proizvodnim prostorima, hrane se uskladištenim prehrambenim proizvodima, oštećuju amabalažu i robu, a dlakama, slinom, urinom i izmetom zagađuju hranu u spremištima.

         Osim svega navedenog mogu biti prenositelji uzročnika opasnih bolesti čovjeka i domaćih životinja (mišja groznica, salmonela, trihineloza...). Ustanovljeno je da više od 20 zaraznih i parazitskih bolesti životinja i ljudi prenesu upravo glodavci svojim izlučinama i kontaktom s namirnicama.

        Suzbijanje glodavaca traje otkad je i čovjek počeo organizirano živjeti u zatvorenim prostorima. Postupak suzbijanja naziva se deratizacija. Rabe se gotova sredstva u čvrstu obliku koja sadržavaju mišji mamak i otrov, pod imenom rodenticidi. Deratizacija se provodi i postavljanjem mreža na otvore, upotrebom lovki, mehaničkih klopki i ljepila.

        Najčešći tipovi rodenticida u novije su vrijeme zatrovani mamci (mješavina pšeničnog zrna i otrova). Mamci CHROMORAT i STORM pripadaju skupini antikoagulanata tzv. druge generacije. Nakon uzimanja tih mamaca glodavci polako malaksaju i postupno ugibaju naizgled prirodnom smrću ne izazivajući uznemirenost ostalih iz skupine.

        Mamci se postavljaju na skrovita mjesta, a preporučujemo postaviti ih u kutije, cijevi ili slične posude kako ne bi došli u kontakt s hranom, vodom ili domaćim životinjama. Glodavci u danu pojedu oko 10 % hrane s obzirom na težinu (npr. miš od 20 do 25 g u danu pojede 2-2,5 g hrane) pa je bitna smrtonosna doza u proizvodu kako bi glodavac s malim unosom mamka bio suzbijen. CHROMORAT i STORM PELETE u zatvorenom prostoru (na suhom) postavljaju se u hrpice od 15 g na razmake 3-5 m (ako se suzbijaju miševi) ili hrpice od 45 g na razmake 5-10 m ako se suzbijaju štakori. Proizvode se i parafinski BLOKOVI otporni na vlagu pa se mogu upotrijebiti i na otvorenom.

        Primjenjuje se 1 blok (45 g) na razmaku 3-5 m za suzbijanje miševa te na razmak 5-10 m za suzbijanje štakora. Suzbijanje glodavaca u polju provodi se parafinskim blokovima CHROMORAT ili STORM, 1-2 po aktivnom otvoru glodavca.

        U primjeni mamaka svakako treba upotrebljavati zaštitne rukavice radi samozaštite, ali i sprječavanja prenošenja mirisa ljudske kože na raspoređene mamce. Naime, glodavci imaju jaka osjetila mirisa, a miris ljudske kože odbija ih.

        Postoje i specijalna ljepila koja se nanose u tanku sloju na kartonsku podlogu ili male komade daske. Dobro je na tako pripremljene podloge dodati malo sira kako bi se privuklo glodavca. Jedno je od takvih kvalitetnih ljepila MAUSE COL. Neotrovno je, nezapaljivo i dugotrajno održava ljepljivost na podlozi. Mrlje od njega mogu se očistiti benzinom.

Renato Vilenica, dipl.ing.agr.