Goji sa Tibeta - ljekovito super voće

        Goji je drvenasta grmolika biljka koja samoniklo raste od davnina i uspijeva na visoravni  Tibeta i Himalaje. Tibetancima u ekstremnim vremenskim uvjetima su bile Goji bobice hrana i lijek, koje su pomogle preživljavanje, dugi i zdrav život. Bobice prekrasne vatrene boje, nazivaju ih i crvenim dijamantima u tradicionalni tibetanski i kineski medicini koriste se već 2000 godina. Bile su prirodna pomoć za malaksalost organizma, za revitalizaciju općeg zdravstvenog stanja, poboljšanje vida, povećanje seksualne moći, olakšanje tegoba bolnih zglobova, zaštitu i bolje djelovanje jetre i srca i za dugovječnost života.

       Goji (Lycium barbarum) je grm koji naraste od 1 do 3 metre u visinu i cvate od lipnja do rujna, plodovi zore od početka kolovoza do listopada, kada se ubiru ili se najčešće tresu da plodovi opadaju. Plodovi Goji su duguljaste narančasto crvene sočne bobice, duljine od 1 do 2 cm, mogu se jesti sirovi, suše se, posebni okus  podsjeća na grožđice, od bobica se pripremaju  čajevi i sokovi, likeri, dodatak vinu ide sa  jogurtom, stavlja se u vruče mlijeko, za sadne kupe,  Goji bobice ulaze na jelovnik kao sastojak mnogih recepata sa rižom, piletinom i svinjetinom, dodatak salatama. sl. 1, sl. 2
 
       Sadnicu goji možemo saditi u vrt, dvorište, voćnjak, kako nije potrebno prskanje je Goji eko voće. U Kini postoje veliki nasadi Goji, sadnja se širi u Americi i Njemačkoj.
 
      Goji bobice u starodavni medicini se upotrebljavaju od pamtivijeka, kao sastojak u mnogim receptima zbog njihovih izvrsnih svojstava. U Kineskoj medicini za čajeve upotrebljavaju lišće i koru Goji stabljike. U Engleskoj su Goji biljke prisutne od kraja 18. stoljeća i prihvaćene kao ukrasna i jestiva biljka.
Početkom 21. stoljeća počela je njihova popularnost, kada su rezultati medicinskih istraživanja potvrdili njezine potencijalne pozitivne zdravstvene  učinke. sl. 3, sl. 4
 
       Time Magazine je godine 2008 proglasio Goji bobice super voćem godine. U zadnjih nekoliko godina Goji bobice su munjevito osvojile evropsko i američko tržište. Istraživanja su potvrdila ljekovitost Goji plodova, koje sadrže 18 aminokiselina, koje su nužne za život, 21 minerala, sadrže puno vitamina, aminokiselina i  ostalih tvari koji su preko potrebni za zdrav i dug život.
 
       Goji bobice se nalaze na prvome mjestu američke ORAC ljestvice, koja mjeri antioksidacijska svojstva hrane sa fantastičnih 25.300 jedinica na 100 g goji bobica, na drugome mjestu je šljiva koja ima „samo“ 5.770 jedinica. Učinak koji najviše zadivljuje su antioksidativni procesi koji sprečavaju procese starenja, odumiranja tkiva te nastanku karcinoma u tijelu, pomaže u zaštiti od različitih oblika raka, posebno raka maternice i grlića maternice. sl. 5, sl. 6
 
       Redovito konzumiranje goji bobica, jačaju imunološki sustav tijela, poboljšavaju vid, poboljšavaju cirkulaciju, opuštaju krvne žile i dobro djeluju na povišen krvni tlak, štite jetru i bubrege, pozitivno utječu na ten i sprečavaju staranje kože, utječu na mokraćni sustav i proizvodnju spermija, mogu ublažiti nuspojave  kemoterapije i radioterapije, pozitivni učinak kod dijabetesa i kod bolova u leđima. Nazivaju ih crveni dijamanti ili sretne bobice zato što se čovjek dobro osjeća kada ih redovito konzumira, utječu na dobro raspoloženje, daju jakost tijelu, izdržljivost, vitalnost i utječu na dugi i zdrav život, dnevno ih je potrebno 10 do 30 g, da  bi se postigao željeni učinak.

       U Krškoj vasi kraj Brežica imamo sadnice Goji posađene. Sadnice su uzgojene u kontejnerima i se mogu presađivati. Ovdje možete dobiti i više informacija o nabavi i sadnicama biljke Goji.
Anton  Baznik
Tvrtka "Rast"
Krška vas kraj Brežica
telefon: + 386-7-49-59-344
mobitel: +386-31-678-217
E – mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.