Proizvode ljetne sorte krušaka i kvalitetne sadnice

PODUZETNI AGRONOMI, BRAĆA IVAN I GABRIJEL BABIĆ IZ GODINJAKA, OTKRILI RECEPT ZA USPJEH U VOĆARSTVU
 
       Babići proizvode kruške i dunje na podlozi srednje bujnosti BA 29 koja je prikladna za nasade gustog sklopa bez armature, a odlikuju je i brza rodnost (već u drugoj godini uzgoja postižu se rodnost nasada), izvrsna prilagodljivost svim tipovima tla te dobra rodnost, kalibraža i kakvoća plodova.
       Unatoč ekstremnoj suši koja je ove godine nanijela velike štete u poljoprivredi na području Brodsko-posavske županije, mladi, vrijedni i ambiciozni agronomi, rasadničari braća Ivan i Gabrijel Babić iz Godinjaka kod Nove Gradiške, vlasnici poljoprivrednog obrta „Babić Agro“ zadovoljni su porastom i kvalitetom sadnica krušaka i dunja.
       „Proizvodnja ovih sadnica nije osjetila velik nedostatak velik vlage, jer smo rasadnik redovito natapali i provodili sve potrebne agrotehničke mjere, pa se sada dobro vade, zemlja je rahla i dobro razvijen korijen ostaje čitav“, kaže Gabrijel, pokazujući nam prvoklasne sadnice.
       Dodaje da više problema ove jeseni imaju voćari koji su planirali jesensku sadnju, a zbog suše i tvrde zemlje nisu mogli na vrijeme pripremiti planirane površine, pa će sadnju morati odgoditi za proljeće. Tamo gdje je zemlja pripremljena Gabrijel preporučuju ipak jesensku sadnju:
       „Mislim da već ima u tlu dovoljno vlage da se može to posaditi. Sadnice su sada ionako u fazi mirovanja, znači nemaju velike zahtjeve za vlagom, a tlo se može lijepo urediti, obraditi da zemlja bude rahla.
 
Unosne ljetne sorte krušaka
       Ovi mladi ljudi u voćarstvo su krenuli pokusnim nasadom krušaka površine jedan i pol hektar koji su podignuli s ocem Ivanom. U njemu je zastupljeno desetak najznačajnijih sorata za tržište, ponajviše ljetnih. Prve dvije najranije, lipanjsku ljepoticu i srpanjsku šarenu, ljetos su obrali već krajem lipnja i početkom srpnja i uspješno plasirali na domaće tržište, ponajviše na Jadran, preko većih otkupljivača. Vrlo su zadovoljni i odličnom veleprodajnom cijenom tih prvih krušaka od desetak kuna za kilogram, što je, ističu, mnogo više od otkupne cijene najzastupljenija i najkvalitetnije kruške viljemovke.
       „Zanimljivo je da na početku turističke sezone na našem tržištu nema uvoznih krušaka, jer ni države, poput Italije, koje imaju veću proizvodnju ranih krušaka, ne izvoze to voće, jer podmiruju potrebe na vlastitom tržištu“, kaže Ivan. Kad se tomu doda da u Slavoniji, a vjerojatno je slična situacija u ostalim dijelovima Hrvatske, nema većih nasada ljetnih krušaka, jasno je zbog čega prvi sočni plodovi postižu odličnu cijenu.
 
Sadnice na podlozi BA 29
       „I tu smo se mi pronašli da popunimo tržište s ranim sortama koje su tražene i s kojima nemamo problema oko plasmana, pa smo posadili još šest hektara krušaka, te ugovorili proizvodnju s poslovnim partnerima na još desetak hektara. U sljedeće tri godine planiramo podići još 12 hektara na vlastitim površinama, na kojima će biti također biti zastupljene uglavnom ljetne sorte, kaže Ivan.
Braća Ivan i Gabrijel uvidjeli su da u domaćem rasadničarstvu nema dovoljno kvalitetnih sadnica krušaka, pa već nekoliko godina proizvode i sadnice tog voća na podlozi BA 29, koja je u Hrvatskoj do sada bila slabo zastupljena. Kažu, prikladna je za nasade gustog sklopa bez armature, a odlikuju je i brza rodnost (već u drugoj godini uzgoja postižu se rodnost nasada), izvrsna prilagodljivost svim tipovima tla te dobra rodnost.
        „Naši nasadi su na toj podlozi s umjerenim rastom i razvojem, koja podnosi gušći sklop sadnje: razmak red od reda oko 3,5 metra, u redu 1,5 do 2,5 metra, ovisno o bujnosti sorte. Kruška na toj podlozi nema previše vodopija, a ima umjerene i lijepo raspoređene plodove dobre kalibraže“,  objašnjava nam Gabrijel pokazujući stabla ljetnih sorata rane morettinijeve i santa marije.
 
Žele pomoći i drugima
       Babići kažu da rane sorte krušaka imaju mnogo prednosti u odnosu na neke najzastupljenije vrste voća: šljive, jabuke, višnje: rano se beru, imaju sigurne otkupljivače, ostvaruju dobru cijenu, donose prvi novac, izbjegavaju moguće ljetne tuče, a i tehnologija nije prezahtjevna.
       „Tržište imamo, što je najbitnije, zemlje imamo, znanja i volje imamo. Nedostaje nam malo financijskih sredstava da bi to bilo kao u Italiji, ali nekako ćemo uspjeti“, kaže Ivan. 
       Nema dvojbe, ovi mladi vrijedni stručnjaci-proizvođači na dobrom su putu da od svoje proizvodnje mogu solidno živjeti. A mogu i žele, kažu, pomoći i drugim zainteresiranim voćarima koji se odluče za podizanje nasada ljetnih krušaka.  

 

Tekst i snimci A. Pinjušić