Liječenje bolesnih bačava

        Najčešće bolesti bačve jesu octikavost ili pljesnivost. Nerijetko zbog bolesne bačve zdravo vino postane neupotrebljivo za piće. Neki vinogradari imaju naviku da u gotovo praznoj bačvi ostavljaju po desetak litara starog vina, pa takvu zasumpore, uvjereni da taj postupak čuva bačvu od kvarenja. No u zabludi. su! Takav postupak stvara idealne uvjete za razvoj octenih bakterija. Djelovanje sumpora je ograničeno, on se putem dužica isparuje, pa nakon prestanka njegovog .djelovanja započne djelovanje octenih bakterija koje vino pretvaraju u ocat i na taj način zaraze bačvu.
        Dogodi li se da zbog bilo kojeg razloga neka bačva oboli, da npr. postane octikava, pljesniva ili da poprimi neki drugi miris, treba je odmah početi liječiti. Što je bolest manje napredovala, liječenje će biti lakše. Veliki podrumi redovito za liječenje bačava upotrebljavaju pregrijanu vodenu paru pod tlakom. Para prodire duboko u drvo i temeljito uništava uzročnike bolesti. Za mala vinarstva - podrume, koja ne mogu upotrebljavati vodenu paru, preporučuje se kemijski postupak liječenja bolesnih bačava.

Liječenje octikavih bačava

        Bačvu isperemo hladnom vodom, zatim ulijemo vruću vodu u kojoj smo prethodno otopili sodu - natrijev karbonat (Na2 CO3). Valja uzeti 5%-tnu otopinu, znači na 100 litara kipuće vode 5 kg sode. Tada zatvorimo vratašca i otvor bačve te valjamo bačvu oko 2 sata, povremeno je premještajući s dna na dno. Za to vrijeme tekućina se u bačvi omlači (ne otvarajte prije jer hlađenjem se vrata i bačva nejednoliko stežu i ne prianjaju jedno uz drugo). Nakon dva sata tekućina se izlije.
        Na otvor - vrata ubace se 2-3 lopate opranoga sitnozrnatog šljunka i oko 30 litara hladne vode, bačva se zatvori i sluzava površina bačve valjanjem ostruže od sode.
Kad provjerite da ste unutarnju površinu bačve dobro oribali šljunkom, ispustite sve na otvor vrata u neku plastičnu posudu i prelijevanjem tekućom vodom isperite šljunak da biste se ponovno mogli koristiti njime. Jakim mlazom hladne vode isperite unutrašnjost bačve da površina iznutra bude potpuno čista. (Ovo je također jedan od načina ovinjavanja nove bačve.) Ako je bačva jako octena, ovaj postupak ponovite još jedanput. Kad je bačva tako izlužena i raskužena (dezinficirana), iz drveta treba ukloniti sodu. Zato bačvu isprite 5-6 puta vrućom vodom i isto toliko puta hladnom. Nakon toga bačvu punu hladne vode ostavite preko noći, pa je ispraznite sutradan.
        Tako uređenu površinu drva iznutra treba dokiseliti ispiranjem otopinom vinske kiseline, ovisno o veličini bačve. Za manje bačve uzmemo 10 litara hladne vode, u kojoj otopimo 5 dag vinske kiseline, a za veće bačve trebamo. dakako, veću količinu te otopine. Ako se to ne učini, bačva će poprimiti kiselinu od prvog vina koje uđe u tu bačvu, pa će vino postati blaže kiselo.
        Dok se bačva ocijedi, žičanom četkom odstranite rđu s pločice na unutarnjoj strani vratašca. Kad su vratašca osušena, prelijte samo pločicu otopljenim parafinom, tako da se parafin prihvati za hrapavu površinu drveta na rubu udubine u kojoj je pločica smještena.
        Kovinasta (metalna) pločica može se obojiti bojom - lakom za potrebe prehrambene industrije (talatin bijeli - 636). Lojem namažite 1 cm rubne površine vratašca bačve (prema van). Umjesto loja sve se više koristi specijalna masa slična plastelinu koja se može nabaviti u fitoapotekama. Zatvorite osušenu bačvu i na otvor unesite upaljene sumporne vrpce, jednu na 100 litara zapremnine bačve.

Postupanje s pljesnivim bačvama

        U jako vlažnim i nedovoljno prozračenim podrumima, bačve redovito stradavaju od plijesni na površini i unutar. Ukoliko bačvu (praznu) istog dana ne operemo, osušimo i zasumporimo može doći do pljesnivoće. Pogotovo, ako je naš podrum vlažan, a relativna vlaga zraka visoka. Najštetnija je zelena plijesan (Penicilium glaucum), koja se duboko uvuče u drvo, dužicu. Zbog toga ovom liječenju treba posvetiti veliku pažnju.
        Pljesnivoća se iz bačava, ako nije zašla preduboko između duga i u drvo, može odstraniti istim postupkom kojim se liječe i ciknute bačve.
        Ako je pljesnivoća zašla preduboko, bačvu moramo rastaviti, dobro očistiti mehanički - sastrugati žičanom četkom.
        Evo recepta: I žuta i siva plijesan...Pljesnivu bačvu potrebno je otvoriti i plijesan koja se nakupila na dužicama treba ostrugati metalnom četkom ili metalnom vunom (žicom). Možemo bačvu dati bačvaru da je rastavi i izblanja dužice iznutra. Tek nakon mehaničkog tretmana, bačva se najprije ispere otopinom sumporne kiseline (na 100 litara hladne vode, dodajemo 1 litru koncentrirane sumporne kiseline, po istom receptu kao i kod octikavih bačava). Umjesto otopine sumporne kiseline, možemo koristiti otopinu kalcijevog bisufalta (Vinobrabna), tako da na 2 decilitra kalcijevog bisulfita dodamo 1 litru vode, što nam je dovoljno za tretiranje bačve volumena od 100 litara. Tako namočena bačva stoji do tri dana, a zatim je isperemo toplom i na kraju hladnom vodom. 

        Čišćenje pljesnivih bačava
        Prilikom čišćenja pljesnivih bačava kao vrlo efikasno sredstvo može nam poslužiti otopina sumporne kiseline i hipermangana (kalijev permanganat). Na 100 litara hladne vode doda se 1 decilitar sumporne kiseline i 200 grama hipermangana. Tom otopinom ispire se bačva, a potom se tekućina istoči. Ispiranje se sprovodi 2 do 3 puta, a za posljednje ispiranje koristimo samo čisti hipermangan (otopinu); 200 grama na 100 litara hladne vode. Nakon pranja hipermanganom bačvu treba isprati vrućom vodom i na kraju ponovno s vrućom vodom, ali onom kojoj smo prethodno dodali 200 grama vinobrana na svakih 100 litara zapremnine bačve.
        Ako se u bačvi razvila plijesan žute ili sive boje liječimo na slijedeći način: ... najprije bačvu ispiremo hladnom vodom, a potom ulijemo živo vapno (na svakih 100 litara volumena bačve dolazi 2 kilograma vapna i 10 litara hladne vode). Očito je da živo vapno gasimo u bačvi. Na predviđeni otvor stavimo pipu, ali je otvorimo kako ne bi došlo do deformacije dužica i kako ne bi vruća para pod pritiskom oparila lice vinogradara. Tokom dana bačvu povaljamo nekoliko puta, zatim je napunimo hladnom vodom i ostavimo ne-koliko dana (najmanje 2 do 3). Istočimo potom vodu, osušimo bačvu i zatim kao suhu oštro zasumporimo, tako da na volumen bačve od 300 litara zapalimo dvije sumporne trake.

Čišćenje bačava od crnog vina

        Ukoliko želimo u bačvu, u kojoj se prethodno nalazilo crno vino staviti bijelo vino, tada moramo istu pripremiti. Priprema se sastoji od tretiranja otopinom solne kiseline i sode. Najprije bačvu isperemo hladnom vodom, zatim odstranimo vinski kamen, pomoću vruće otopine kristalne sode (na 100 litara vruće vode dodajemo 3 kilograma sode). Poslije toga bačvu ispiremo 3-postotnom otopinom solne kiseline, a na 100 litara vruće vode treba 3 dcl kiseline. Tako pripremljenu bačvu valjamo s prekidima od 2 do 3 sata, ponavljamo to, sve dok iz bačve ne izlazi bezbojna tekućina. Potom se bačva ispire najprije vrućom, a zatim nekoliko puta hladnom vodom (tekuća voda iz kabla priključenog na pipu). Ako treba ispiremo i otopinom hipermangana (na svakih 100 litara vode otopimo 200 grama hipermangana). Poslije toga ispiremo toplom, pa zatim hladnom vodom u kojoj smo otopili limunsku kiselinu i vinobran (na 100 litara vode dodajemo 10 grama vinobrana i 20 grama limunske kiseline). Potom bačvu ocijedimo, i tek tada možemo biti sigurni da bijelo vino neće poprimiti ružičasti ton. Isto tako sve to možemo učiniti i vrućom petpostotnom otopinom sode ( na 100 litara vode dodajemo 5 kilograma sode).