2007. - Zaštita u voćnjaku

Piše: Nino Ivančan

25. rujan 2007.

        Lagano dolazi vrijeme obaviti prvu zaštitu od Taphrine Deformans - kovrčavosti breskve i nektarine
Neposredno nakon ili u tijeku opadanja lišća treba prskati s bakrenim preparatima 1-2%
(CUPERBLAU Z, NORDOX, CHAMPION, CAFFARO)
        Drugi put se prska kad počnu pupovi bubrit u proljeće, a treći put neposredno prije listanja. Osim kovrčavosti, ovim prskanjem u jesen te kasnije u proljeće, po istom programu, se također suzbijaju još dvije bolesti koje uzrokuju dosta velike štete. To su pjegavost breskve - Fusicoccum carpophillum i bakterijsko sušenje breskve - Pseudomonas mors prunorum f.sp.persicae.
        Naravno, jedno prskanje nije dosta u većini slučajeva te se treba držati kompletnog programa. Treba skidati također osušene, mumificirane, plodove kao i suhe grančice kako bi se smanjio potencijal zaraze.
        Na jabukama i kruškama dobro je obaviti prskanje otopinom ureje 5% prije nego otpadne lišće. Cilj ovog prskanja je smanjenje potencijala zaraze fuzikladijom na proljeće, bolje utjecanje na cvatnju jabuke kao i kruške na proljeće, te sprečavanje listanja jabuka do kasno u jesen i zimu - moguće štete od ranog snijega te loša pripremljenost za zimsko mirovanje. Bit je ovog prskanja da izazovemo defolijaciju voćaka.20. kolovoz 2007.

        S obzirom na trenutno vrijeme, situaciju i godinu, po potrebi treba izvršiti završno prskanje protiv jesenskog fuzikladija isključivo za zimske sorte jabuka i krušaka ovisno o padavinama i trenutnom vremenu. Ovo prskanje se dopunjava i nakon berbe završnim tretiranjem prije dospijeća u skladišne prostore, većinom pranjem voća sa otopinom ili potapanjem u posude ili bazene.
        Prije svega je potrebno odrediti zrelost jednom od metoda koje se koriste. Penetrometrom, škrobnom probom ili mjerenjem šećera i kiselina. Te metode ovise također i o načinu skladištenja koje će se primjenjivati.
        Protiv jesenskog fuzikladija i zaštite na plodovima prije berbe moguće je koristiti CAPTAN 50 WP ili ZATO 50 WG sa karencom 21 dan, odnosno s fungicidima EUPAREN 50 WP ili EUPAREN MULTI sa karencom 7 dana. Navedene preparate primijenite po uputama proizvođača. Također se držite karence koju je odredio proizvođač.
Šta se tiče tretiranja plodova nakon berbe, a prije skladištenja preporučam slijedeći način, prvenstveno za male podrume i obiteljska gospodarstva po receptu dr. Ive Krpine:
        Za pripremu otopine potrebno je:

 • 10 litara vode
 • 0,4 kg kalcijeva klorida
 • 20 g vinobrana
 • 10 ml ovlaživača (Chromovit, Radovit)

        Jabuke se potope u otopinu na nekoliko minuta (plivaju jer su lakše od vode pa ih je dobro potisnuti prema dolje) i zatim bez brisanja poslože u letvaricu. Uloga vinobrana je da s kožice ploda ukloni gljivice koje uzrokuju truljenje. Ovlaživač uklanja masno-voštanu prevlaku s ploda i omogućava bolje prianjanje otopine. Priprema otopine je jednostavna, a sastojci su jeftini. U uskladištenim jabukama škrob vrlo polagano prelazi u šećer odnosno jabuke postupno prelaze iz tehnološke u užitnu zrelost, kad su najbolje za jelo.

        I savjet za kraj. Jabuke ne pokrivajte, ako ne želite da prebrzo dozriju. Najbolje je da ih posložite u jednom sloju. Ovako uskladištene jabuke mogu se očuvati više mjeseci, pa i do idućeg ljeta ukoliko imate dobar podrum. Povremeno ih je dobro poprskati vodom da se ne isuše.


19. srpanj 2007.

        S obzirom na trenutno vrijeme i vrućine nije potrebno obavljati nikakvu zaštitu protiv bolesti na voćkama. Temperature iznad 32°C djeluju sterilizirajuće na razvoj bolesti. Čak, štoviše aplikacija sredstava za zaštitu bilja pri ovakvim temperaturama može dovesti do pojave fitotoksičnosti na biljkama. U takvim slučajevima obavezno tretirajte voćke DRINOM u kasnim večernjim satima radi oporavka. Navedeni preparat je također dobro primijeniti uslijed moguće pojave toplinskog šoka kod nekih voćaka. Na to su naročito osjetljive neke sorte krušaka.

        Iznimno ako je potrebno obaviti zaštitu protiv štetnika u kasnim večernjim satima i to samo uz pridržavanje uputa proizvođača. Sintetski piretroidi na većim temperaturama imaju smanjen efekt djelovanja i potrebno ih je izbjegavati.

        Od štetnika trenutno na voćkama (jabuke) djeluje produžena generacija lisnih minera i crveni pauk. Ti su štetnici lokalnog karaktera i prisutni većinom u nasadima većeg broja stabala.

 • Za suzbijanje crvenog pauka ( više od 8 pokretnih stadija po listu za trenutno razdoblje) koristite akaricide DEMITAN, ACARSTIN, ORTUS, ENVIDOR
 • Za suzbijanje lisnih minera koristite preparate CALYPSO, BOXER, CONFIDOR, MOSPILAN

 05. srpanj 2007.

        Nakon kiše koja je zahvatila veći dio države potrebno je obnoviti zaštitu za neke voćne vrste. Također su prisutni i štetnici. Ljetne sorte jabuka i krušaka više nije potrebno tretirati protiv fuzikladija i pepelnice. Za jesenske i zimske sorte to je još uvijek potrebno u slučaju veće količine padavina i nepovoljnog vremena kao što je bilo ovih dana. I dalje tretirati preventivno.
        Traje masovni let jabučnog savijača te je potrebno izvršiti tretiranje insekticidima na jabukama i kruškama. Također je prisutna i druga generacija lisnih minera okruglih mina.
        Na nasadima trešanja i višanja nakon berbe potrebno je obaviti zaštitu protiv kozičavosti lista (Blumeriella jaapii) tretiranjem preventivnim preparatima. Bolest uzrokuje ranu defolijaciju stabala tijekom ljeta. I dalje pregledavajte voćke na prisutnost crvenog pauka.

 • Za suzbijanje kozičavosti lista na trešnjama i višnjama koristiti : DODIN S65, CHROMODIN S65, DELAN, CAPTAN, DITHANE
 • Za suzbijanje jabučnog savijača koristiti : ZOLONE, ATAC, BEKER, RELDAN, BASUDIN, LASER, ROTOR, DECIS
 • Za suzbijanje lisnih minera koristite regulatore razvoja MATCH, SONET  ili preparate CALYPSO, BOXER, CONFIDOR
 • Za suzbijanje lisnih uši koristite preparate CALYPSO, BOXER, CONFIDOR, MOSPILAN
 • Za suzbijanje crvenog pauka (više od 5 pokretnih stadija po listu) koristite akaricide DEMITAN, ACARSTIN, ORTUS, ENVIDOR
 • Za suzbijanje fuzikladija na jabukama i kruškama koristiti  preventivne preparate POLYRAM, KAPTAN, DITHANE, STAR, DELAN, 
 • Za suzbijanje pepelnice na jabukama od preventivnih preparata koristiti sumporne preparate ili preparate na bazi dinokapa – KARATHANE.

        Napomene:

 • Potrebno je voditi računa o karenci budući da se neke voćke nalaze pred zriobom  (breskve, rane jabuke i kruške, rane šljive).
 • Za voćnjake napadnute tučom i dalje koristite sredstva na bazi KAPTANA (CAPTAN, MERPAN, STOPER) koja pospješuju zarastanje rana uz dodatak sistemika, te biostimulatore za bolji oporavak biljaka (DRIN, POLYAMIN).
 • Vodite računa o izmjeni kemijske grupe sredstava za zaštitu bilja. Držite se navedenih uputstava na preparatima zaštite bilja, posebno koliko puta je dozvoljeno s nekim preparatom prskati u jednoj godini!

 19. lipanj 2007.

        Mjestimično su pale proteklih dana količine padavina dovoljne za sekundarne infekcije krastavosti (fuzikladija ) na jabukama i kruškama, kao i pepelnice na jabukama i breskvama. Potrebno je i dalje zaštićivati nasad ovisno o lokalnim uvjetima, posebno vlažnosti zraka, padavinama i temperaturi zraka.
        Najavljeno zatopljenje smanjuje mogućnosti većeg napada bolesti tako da je preporučljivo koristiti zaštitna sredstva preventivno. Razmaci između tretiranja za krastavost jabuke i kruške se mogu povećati ako ne bude novih padavina. U slučaju padavina potrebno je obnoviti zaštitu. S obzirom na mogućnosti pljuskova koji su većinom lokalnog  karaktera, zaštita svakog voćnjaka je specifična. Stoga pratite lokalne agrometeorološke stanice i količinu padavina. Na temelju tih podataka planirajte zaštitu.
        Uočen je let lisnih minera, tzv moljca kružnih mina. Također obratite pozornost  i pregledajte voćke na prisutnost crvenog pauka.
        Također je potrebno izvršiti tretiranje protiv šupljikavosti lista (Stigmina carpophila) na koštićavim voćkama, posebno breskvama i nektarinama.
        Potrebno je voditi računa  o karenci budući da se neke voćke nalaze pred zriobom (breskve, rane jabuke i  kruške).
        Za voćnjake napadnute tučom i dalje koristite sredstva na bazi KAPTANA (CAPTAN, MERPAN, STOPER) koja pospješuju zarastanje rana uz dodatak sistemika, te biostimulatore za bolji oporavak biljaka (DRIN, POLYAMIN).
        Vodite računa o izmjeni kemijske grupe sredstava za zaštitu bilja posebno kod fuzikladija i pepelnica. Držite se navedenih uputstava na preparatima zaštite bilja, posebno koliko puta je dozvoljeno s nekim preparatom prskati u jednoj godini!!

 • Za suzbijanje fuzikladija na jabukama i kruškama koristiti  preventivne preparate POLYRAM, KAPTAN, DITHANE, STAR, DELAN, 
 • Za suzbijanje pepelnice na jabukama od preventivnih preparata koristiti sumporne preparate ili preparate na bazi dinokapa – KARATHANE. Moguća je primjena i strobilurinskih preparata ako već nisu bili korišteni.
 • Potrebno je i dalje  provoditi preventivno zaštitu breskve i posebno nektarine od pepelnice sa  KARATHANE, SUMPOR SC formulacije. U slučajevima jačeg napada bolesti koristiti ANVIL, SABITHANE, RUBIGAN, SYSTHANE
 • Koštićave voćke ( breskve, nektarine, šljive) protiv šupljikavosti lista suzbijati s preventivnim kontaktnim preparatima, dakle DITHANE, POLYRAM, KAPTAN, STAR, MERPAN
 • Za suzbijanje lisnih minera koristite regulatore razvoja MATCH, SONET  ili preparate CALYPSO, BOXER, CONFIDOR
 • Za suzbijanje lisnih uši koristite preparate CALYPSO, BOXER, CONFIDOR, MOSPILAN
 • Za suzbijanje crvenog pauka ( više od 5 pokretnih stadija po listu) koristite akaricide DEMITAN, ACARSTIN, ORTUS, ENVIDOR

 31. svibanj 2007.

        Prošao je period djelotvorne zaštite od zadnje preporuke  na voćkama i potrebno je obnoviti zaštitu.
Nakon ovih pljuskova  i kiše proteklih dana, preventivna zaštita je isprana, a ujedno su ostvareni i uvjeti za novu infekciju gljivičnih bolesti, posebno fuzikladija jabuke i kruške, šupljikavosti lista koštićavih voćaka te pepelnice jabuke i breskve.
        Uočeni su  štetnici druge generacije  jabukovog savijača, breskvinog savijača, šljivinog savijača i  breskvinog moljca.
        Za nasade višanja potrebno je vršiti suzbijanje trešnjine muhe gdje je 50 % plodova dobilo žutu boju.
        Također potrebno je voditi računa  o karenci budući da se neke voćke nalaze pred zriobom ili jako blizu te faze (trešnje, višnje i rane kruške).

        Za voćnjake napadnute tučom koristite sredstva na bazi KAPTANA (CAPTAN, MERPAN, STOPER) koja pospješuju zarastanje rana uz dodatak sistemika, te biostimulatore za bolji oporavak biljaka (DRIN, POLYAMIN). Također se mogu koristiti preparati METEOR i TOPAS C50  koji su kombinacija  kaptana i sistemika.
        Vodite računa o izmjeni kemijske grupe sredstava za zaštitu bilja posebno kod fuzikladija (krastavosti) i pepelnica. Kemijske grupe sredstava pogledajte ovdje:

http://www.vinogradarstvo.com/forum/index.php?topic=434.0


        Obavezno koristite kombinaciju preventivnih i sistemičnih sredstava u slučaju promjenljivog vremena.
        Držite se navedenih uputstava na preparatima zaštite bilja, posebno koliko puta je dozvoljeno s nekim preparatom prskati u jednoj godini!

 • Za suzbijanje fuzikladija na jabukama i kruškama koristiti  preventivne preparate POLYRAM, KAPTAN, DITHANE, STAR, DELAN,  u kombinaciji sa sistemikom TOPAS, RUBIGAN, SYSTHANE, ANVIL, BAYCOR, PUNCH,
  ili strobilurinske preparate STROBY, ZATO. Također je moguće koristiti i kompletne preparate u slučaju jakog napadaja bolesti  ili duljeg razdoblja padavina CLARINET, SCORE 250, TOPAS C 50, SABITHANE.
 • Za suzbijanje pepelnice na jabukama od preventivnih preparata koristiti strobilurinske preparate -  STROBY, ZATO ili SUMPOR SC formulacije, ili KARATHANE dok od sistemika  koristiti gore navedene – TOPAS, RUBIGAN, SYSTHANE, ANVIL, BAYCOR, PUNCH.
 • Potrebno je i dalje  provoditi zaštitu breskve i posebno nektarine od pepelnice sa  ANVIL, SABITHANE, RUBIGAN, SYSTHANE
 • Koštićave voćke ( breskve, nektarine, šljive) protiv lisnih bolesti ( šupljikavosti lista) i dalje suzbijati s preventivnim kontaktnim preparatima, dakle DITHANE, POLYRAM, KAPTAN, STAR
 • Počeo je let 2. generacije jabučnog savijača. Kruške i jabuke tretirati sa jednim od insekticida: ZOLONE, ROTOR, DECIS, ATAC, LASER
 • Počeo je  let 2. generacije  breskvinog savijača kao i breskvinog moljca koje se može suzbiti s ROTOR, DECIS, ZOLONE, ili nešto jačim CHROMGOR ili CALYPSO.
 • Također traje let i 2. generacije šljivinog savijača koji se suzbija istim sredstvima kao i gore navedeni.
 • Za suzbijanje trešnjine muhe na višnjama ( kada je 50 % plodova dobilo žutu boju), koristiti insekticide ROGOR, CHROMGOR, ZAGOR ( karenca 21 dan) ili MOSPILAN, DECIS, ROTOR (karenca 14 dana)
 • Za suzbijanje lisnih uši kao i lisnih minera koristiti preparate CALYPSO, BOXER, CONFIDOR, MOSPILAN
 • Za suzbijanje kruškine buhe koristiti preparate SONET, TRONIC, MITAC u kombinaciji s bijelim uljem.

 17. svibanj 2007.

        Prošao je period djelotvorne zaštite od zadnje preporuke na voćkama i potrebno je obnoviti zaštitu.
        Nakon ovih pljuskova  i kiše proteklih dana, preventivna zaštita je isprana, a ujedno su ostvareni i uvjeti za novu infekciju gljivičnih bolesti.
Uočeni su  štetnici jabukovog savijača, breskvinog savijača i breskvinog moljca, šljivinog savijača.
        Također potrebno je voditi računa  o karenci budući da se neke voćke nalaze pred zriobom ili jako blizu te faze (trešnje i rane kruške).
        Vodite računa o izmjeni kemijske grupe sredstava za zaštitu bilja posebno kod fuzikladija i pepelnica. Obavezno koristite kombinaciju preventivnih i sistemičnih sredstava u slučaju promjenljivog vremena.
        Držite se navedenih uputstava na preparatima zaštite bilja, posebno koliko puta je dozvoljeno s nekim preparatom prskati u jednoj godini!

 • Za suzbijanje fuzikladija na jabukama i kruškama koristiti  preventivne preparate POLYRAM, KAPTAN, DITHANE, STAR, DELAN,  u kombinaciji sa sistemikom TOPAS, RUBIGAN, SYSTHANE, ANVIL, BAYCOR, PUNCH, ili strobilurinske preparate STROBY, ZATO. Također je moguće koristiti i kompletne preparate u slučaju jakog napadaja bolesti CLARINET, SCORE 250, TOPAS C 50, SABITHANE ili nakon kiše.
 • Za suzbijanje pepelnice na jabukama od preventivnih preparata koristiti strobilurinske preparate -  STROBY, ZATO ili SUMPOR SC formulacije, ili KARATHANE dok od sistemika  koristiti gore navedene – TOPAS, RUBIGAN, SYSTHANE, ANVIL, BAYCOR, PUNCH.
 • Potrebno je i dalje  provoditi zaštitu breskve i posebno nektarine od pepelnice sa  ANVIL, SABITHANE, RUBIGAN, SYSTHANE
 • Koštićave voćke (breskve, nektarine, šljive) protiv lisnih bolesti  i dalje suzbijati s preventivnim kontaktnim preparatima, dakle DITHANE, POLYRAM, KAPTAN, STAR
 • I dalje traje let jabučnog savijača. Kruške i jabuke tretirati sa jednim od insekticida : ZOLONE, ROTOR, DECIS, ATAC, LASER
 • Za suzbijanje lisnih uši kao i lisnih minera koristiti preparate CALYPSO, BOXER, CONFIDOR
 • Za suzbijanje kruškine buhe koristiti preparate SONET, TRONIC, MITAC u kombinaciji s bijelim uljem.
 • Traje let  breskvinog savijača kao i breskvinog moljca koje se može suzbiti s ROTOR, DECIS, ZOLONE, ili nešto jačim CHROMGOR ili CALYPSO.
 • Također traje let i šljivinog savijača koji se suzbija istim sredstvima kao i gore navedeni.

        Zbog poboljšanja kvalitete ploda, boljeg čuvanja plodova u skladištima i prevencije fizioloških bolesti (gorke pjege), potrebno je i dalje folijarno tretirati plodove jabuka s otopinom kalcijevog klorida ili kalcijevog nitrata. Primjenu vršiti u razdoblju od 4 - 6 tjedana nakon završetka cvatnje, i neposredno prije berbe, preparatima koji sadrže kalcij u sebi Fertina Ca, Calciogreen.


03. svibanj 2007.

        Budući da se voćke nalaze u intenzivnom porastu izboja i lista, kao i plodova potrebno je i dalje primjenjivati zaštitu. Najavljene su veće padavine pa je nakon prestanka kiše potrebno obaviti prskanje ako nije prije bilo preventivno zaštićeno. Također daljnje najavljeno nestabilno vrijeme pogoduje širenju bolesti pa je poželjno tretirati nasade kombinacijom kontaktnih i sistemičnih sredstava.
        Počeli su letovi prve generacije jabučnog i breskvinog savijača. Mjestimično su uočeni napadaji crvenog voćnog pauka, kruškine buhe i lisnih minera.

 • Za suzbijanje fuzikladija na jabukama i kruškama koristiti  preventivne preparate POLYRAM, KAPTAN, DITHANE, STAR, DELAN, BAYCOR  u kombinaciji sa sistemikom TOPAS, RUBIGAN, SYSTHANE, ANVIL
  ili strobilurinske preparate STROBY, ZATO.
  Također je moguće koristiti i kompletne preparate u slučaju jakog napadaja bolesti CHORUS 75, CLARINET, SCORE 250, nakon kiše.
 • Za suzbijanje pepelnice na jabukama od preventivnih preparata koristiti strobilurinske preparate ili SUMPOR SC formulacije, ili KARATHANE dok od sistemika vrijede svi gore navedeni.
 • Potrebno je početi  sa zaštitom breskve i posebno nektarine od pepelnice sa  ANVIL, SABITHANE, RUBIGAN, SYSTHANE
 • Koštićave voćke protiv lisnih bolesti i dalje suzbijati s preventivnim kontaktnim preparatima, dakle DITHANE, POLYRAM, KAPTAN, BAYCOR, STAR
 • Počeo je let jabučnog savijača, kruške i jabuke tretirati sa jednim od insekticida : ZOLONE, ROTOR, DECIS, ATAC, LASER
 • Za suzbijanje lisnih uši kao i lisnih minera koristiti preparate CALYPSO, BOXER, CONFIDOR
 • Za suzbijanje kruškine buhe koristiti preparate SONET, TRONIC, MITAC u kombinaciji s bijelim uljem.
 • Za suzbijanje crvenog pauka koristiti preparate DEMITAN, ORTUS, TRONIC
 • Također je počeo let i breskvinog savijača kojeg se može suzbiti s ROTOR, DECIS, ZOLONE, ili nešto jačim CHROMGOR ili CALYPSO. Navedeni preparati djeluju i na druge voćne savijače.

 16. travanj 2007.

        Nakon završetka cvatnje za kruške i jabuke potrebno je preventivno tretirati protiv krastavosti jabuke i kruške (Venturia inaequalis, Venturia pirina) s  DITHANE, KAPTAN, STAR 80 WP, POLYRAM DF, DELAN. Zbog sušnog vremena trenutno su smanjene mogućnosti infekcije protiv ove bolesti.
        Zaštitu protiv pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha) obaviti sa STROBY WG, TOPAS 100 EC, RUBIGAN EC, ZATO 50 WG. Navedeni preparati djeluju i na krastavost jabuke i kruške. U slučaju jačeg napada primijeniti CHORUS 75 WG, CLARINET, SAPROL, SABITHANE, SCORE 250.
        Ako je potrebno, dodati koji insekticid za lisne uši, jabučne i kruškine osice, te savijača listova i pupova, na bazi piretroida (ROTOR 1,25 EC, DECIS, FASTAC 10 SC, DIREKT), ili organo-fosfornih (ZOLONE).
        Ako je jači napad lisnih uši tretirati sa sistemikom CHROMGOR 40, METASYSTOX-R EC-250, CONFIDOR SL 200. S navedenim sredstvima se također može tretirati i kruškina lisna buha - Psylla pyri.
        Nakon završetka (fenofaza opadanja latica) cvatnje za šljive tretirati s kontaktim insekticidom protiv šljivine osice (Hoplocampa sp.), gore navedenim kontaktnim insekticidima (ZOLONE, ROTOR, DECIS).
        Breskve tretirati protiv šupljikavosti lista (Stigmina carpophilla) jednim od kontaktnih organskih fungicida (POLYRAM DF, DITHANE, KAPTAN).Nikako ne tretirati s DELAN-om ili bakrenim preparatima jer su fitotoksični!

        U punoj cvatnji jabuka i krušaka ne prskati radi opasnosti od trovanja pčela. Ako je potrebno obaviti tretiranje onda nakon leta pčela podvečer manje škodljivim sredstvima


05. travanj 2007.

        Potrebno je obaviti preventivnu zaštitu protiv krastavosti - Venturia inequalis jabuke i kruške, i to prije cvatnje, kao i poslije cvatnje navedenim preparatima: DITHANE, KAPTAN, STAR, POLYRAM, DELAN. Ako se bolest već pojavila moguće je suzbijanje i kurativnim preparatima tipa CHORUS ili CLARINET!

        Nakon cvatnje, ako se uoče štetnici koji izgrizaju pupove ili gusjenice, poželjno je dodati insekticid na bazi diazinona, dimetoata ili piretroida BEKER, CHROMOGOR, ASTRO ili preparatima tolerantniji prema drugim insektima na bazi deltametrina i fosalona DECIS, ROTOR, ZOLONE. U cvatnji se ne smiju koristiti preparati otrovni za pčele, posebno insekticidi.

        Također zaštitu koštićavih voćki u punoj cvatnji protiv Monilie laxe-paleži cvijeta i grančica, prvenstveno trešnje, višnje i šljive tretirati s jednim od preparata TELDOR, KIDAN, RONILAN ili BAYCOR.