2011. - Zaštita u voćnjaku

18.10.2011.
 
       Lagano dolazi vrijeme obaviti prvu zaštitu od Taphrine Deformans - kovrčavosti breskve i nektarine. Neposredno nakon ili u tijeku opadanja lišća treba prskati s bakrenim preparatima 1-2% (CUPERBLAU Z, NORDOX, CHAMPION, CAFFARO, NEORAM). Drugi put se prska kad počnu pupovi bubrit u proljeće, a treći put neposredno prije listanja.
       Osim Taphrine, ovim prskanjem u jesen te kasnije u proljeće, po istom programu, se također suzbijaju još tri bolesti koje uzrokuju dosta velike štete. To su krastavost breskve - Fusicoccum carpophillum, šupljikavost lišćaStigmina carpophila, te bakterijska palež koštićavih voćaka - Pseudomonas mors prunorum.
       Osim breskve, bakreno prskanje u opadanju listova je dobro provesti i na ostalim koštićavim voćkama jer su i šupljikavost listova i bakterijska palež prisutni na voćkama unutar te grupe. Voćke je potrebno prskati po mirnom vremenu i dobro ih okupati sredstvom.
       Na jabukama i kruškama dobro je obaviti prskanje otopinom ureje 5% prije nego otpadne lišće. Cilj ovog prskanja je smanjenje potencijala zaraze fuzikladijom na proljeće, bolje utjecanje na cvatnju u proljeće, te sprečavanje listanja jabuka do kasno u jesen i zimu odnosno moguće štete od ranog snijega te loša pripremljenost za zimsko mirovanje.
 
Nino Ivančan, dipl.ing.agr.
   23.08.2011.
       Za završna prskanja protiv jesenskog fuzikladija i zaštite na plodovima prije berbe te za zaštitu plodova protiv skladišnih bolesti koristiti BELLIS, ZATO PLUS, ZATO, STROBY ili CAPTAN, MERPAN, STOPER.

       Navedena sredstva, posebno Bellis, smanjuju pojavu bolesti kod skladištenja.

       Jesenske i zimske sorte jabuka i krušaka tijekom skladištenja su podložne raznim bolestima. Te su bolesti dijelom uvjetovane i produženim procesima skladištenja, posebno u hladnjačama, novijim sortama, intenzivnoj proizvodnji, jakoj i čestoj neumjerenoj gnojidbi te drugim raznim agrotehničkim i uzgojnim mjerama. Treba svakako spomenuti i u kakvim se uvjetima skladište, u boljim ili lošijim uvjetima (kućni podrumi).

       Bellis ima karencu 7 dana za jabuke koje idu na skladištenje, odnosno 14 dana za jabuke koje idu u konzumaciju. Captan, Merpan, Stoper, Zato Plus i Zato imaju karencu 21 dan, Stroby 35 dana. Navedene preparate primijenite po uputama proizvođača.

       Prije skladištenja jabuke je poželjno poprskati ili potopiti sa preparatima na bazi kalcija – CALCIOGREEN 0,3-0,4%, CALBORON 0,3-0,4%, NEWCAL 1-2%, STOPIT 1-2%.
 
       Šta se tiče tretiranja plodova nakon berbe, a prije skladištenja preporučamo slijedeći način, prvenstveno za male podrume i obiteljska gospodarstva po receptu dr. Ive Krpine :

       Za pripremu otopine potrebno je:
 • 10 litara vode
 • 0,4 kg kalcijeva klorida
 • 20 g vinobrana
 • 10 ml ovlaživača (Chromovit, Radovit)
       Jabuke se potope u otopinu na nekoliko minuta (plivaju jer su lakše od vode pa ih je dobro potisnuti prema dolje) i zatim bez brisanja poslože u letvaricu. Uloga vinobrana je da s kožice ploda ukloni gljivice koje uzrokuju truljenje. Ovlaživač uklanja masno-voštanu prevlaku s ploda i omogućava bolje prianjanje otopine. Priprema otopine je jednostavna, a sastojci su jeftini. U uskladištenim jabukama škrob vrlo polagano prelazi u šećer odnosno jabuke postupno prelaze iz tehnološke u užitnu zrelost, kad su najbolje za jelo.

       I savjet za kraj. Jabuke ne pokrivajte ako ne želite da prebrzo dozriju. Najbolje je da ih posložite u jednom sloju. Ovako uskladištene jabuke mogu se očuvati više mjeseci, pa i do idućeg ljeta ukoliko imate dobar podrum. Povremeno ih je dobro poprskati vodom da se ne isuše.
03.07.2011.
 
Mogući razvoj bolesti veže se isključivo za promjenu vremena. Ako do toga dođe prije kiše treba tretirati protiv krastavosti jabuka, isključivo preventivnim preparatima, ako nije postojala prethodna zaštita. Ako je postojala, onda se računa u slučaju jače kiše (preko 20 mm padavina za organske preparate, te nešto više, 40 – 60 mm kiše za strobilurinske preparate), naknadno ponoviti prskanje.
Za krastavost jabuka: METEOR, STOPER, CAPTAN, MERPAN, STAR, DITHANE, DELAN, CHROMODIN, ANTRACOL.
       Pepelnica djeluje neovisno o kiši, i potrebno je pregledavati voćnjak čak i u sušnijim uvjetima na tu bolest, a pepelnicu jabuka  se koriste preparati na bazi sumpora i to u smanjenoj dozi radi vrućina ili pripravci na bazi strobilurina koji suzbijaju obje bolesti: STROBY, ZATO, BELLIS, TERCEL.
       Od štetnika su prisutni jabukov savijač 2. generacije, mineri okruglih mina 2. generacije i crveni pauk.
 • Za zaštitu od jabukovog savijača koristite: LINO, RELDAN, CALYPSO, CHROMGOR, ROGOR, ZAGOR.
 • Protiv minera okruglih mina koristite: BOXER, CONFIDOR, MOSPILAN, CALYPSO.
 • Protiv crvenog pauka koristite: ENVIDOR, VERTIMEC, KRAFT uz dodatak bijelog ulja.
       Prije najavljene kiše potrebno je preventivno tretirati višnje i trešnje protiv kozičavosti lista (Blumeriella jaapi), uzročnika prijevremenog opadanja listova, jednim od preparata kao što su: BAYCOR, DODINE, CHROMODIN, DITHANE, STAR, POLYRAM.
 
       U slučajevima ožeglina od sunca na plodovima kao i mogućeg šoka od toplinskog udara obavezno tretirajte voćke DRINOM u kasnim večernjim satima radi oporavka. Na to su naročito osjetljive neke sorte krušaka.
 
       Napomene:
 • Zaštitu protiv štetnika obavljajte u kasnim večernjim satima.
 • Izbjegavajte koristiti sredstva na bazi piretroida jer im je smanjena učinkovitost na visokim temperaturama.
 • Pripazite na karencu.
 • Pripazite na mogućnosti miješanja pojedinih preparata.
 • Ljetne sorte jabuka i krušaka nije više potrebno tretirati protiv krastavosti (fuzikladija) te pepelnice!


22.05.2011.

      Voćke se nalaze u stadiju rasta i razvoja plodova. Nakon ovih kiša i s obzirom na daljnje nestabilno vrijeme ovaj tjedan, potrebno je obnoviti zaštitu na voćkama. Prednosti dati kombinaciji sistemika i kontaktnog preparata.
       Potrebno je voditi računa o karenci budući da se neke voćke nalaze blizu zriobe (breskve, rane jabuke i  kruške). Uočen je napad jabukovog savijača i potrebno je tretiranje, a prisutan je i breskvin savijač.
 
       Za voćnjake napadnute tučom  koristite sredstva na bazi KAPTANA (CAPTAN, MERPAN, STOPER) koja pospješuju zarastanje rana uz dodatak sistemika, te biostimulatore za bolji oporavak biljaka (DRIN, POLYAMIN, PROTIFERT).
       Vodite računa o izmjeni kemijske grupe sredstava za zaštitu bilja posebno kod fuzikladija i pepelnica. Držite se navedenih uputstava na preparatima zaštite bilja, posebno koliko puta je dozvoljeno s nekim preparatom prskati u jednoj godini!

 • Za suzbijanje fuzikladija na jabukama i kruškama koristiti  preventivne preparate POLYRAM, KAPTAN, DITHANE, STAR, DELAN, STOPER, MERPAN  u kombinaciji sa sistemikom TOPAS, SYSTHANE, ANVIL, BAYCOR, CROS, INDAR, FOND, PUNCH, SCORE ili strobilurinske preparate STROBY, ZATO PLUS, BELLIS, TERCEL.
 • Za suzbijanje pepelnice na jabukama od preventivnih preparata koristiti strobilurinske preparate ili SUMPOR SC formulacije, ili KARATHANE dok od sistemika vrijede svi gore navedeni.
 • Za zaštitu breskve i nektarine od pepelnice koristite ANVIL, SABITHANE, SYSTHANE, BAYCOR, FOLICUR
 • Protiv jabukovog savijača koristite preparate : CALYPSO, RELDAN, LINO, CHROMGOR, ROGOR, ZAGOR, PIRIFOS, CALLIFOS, PYRINEX, ako imate uz to lisne uši ili minere prednost dati CALYPSU ili MOSPILANU
 • Za suzbijanje lisnih uši koristite preparate CALYPSO, BOXER, CONFIDOR, WIZZARD, MOSPILAN, RAPID, DALI, ACTARA
 • Za suzbijanje lisnog minera koristite neki od regulatora razvoja : RUNNER, NOMOLT, INSEGAR, RIMON
 • Za suzbijanje kruškine buhe koristiti preparate VERTIMEC i KRAFTu kombinaciji s bijelim uljem.
 • Za suzbijanje crvenog pauka koristiti preparate DEMITAN, ORTUS, VERTIMEC, ENVIDOR
 • Protiv breskvinog  savijača  koristiti preparate ROTOR, DECIS, ili CALYPSO, RELDAN, LINO, CHROMGOR, ROGOR, ZAGOR, PIRIFOS, CALLIFOS, PYRINEX. Navedeni preparati djeluju i na druge voćne savijače.

 

 


05.04.2011.

       Budući da se voćke nalaze u intenzivnom porastu izboja i lista, kao i plodova potrebno je i dalje primjenjivati zaštitu. U slučaju padavina potrebno je obnoviti zaštitu. Također treba obratiti pozornost na štetnike koji preferiraju ovakvo trenutno vrijeme. Zaštitu protiv bolesti primijeniti prije kiše s kombinacijom preventivnih i sistemičnih preparata.

       Očekuju se u petom mjesecu letovi prve generacije jabučnog i breskvinog savijača te prisutnost ljeskotoča na lijeskama. Mjestimično su uočeni napadaji crvenog voćnog pauka, kruškine buhe, lisnih minera te lisnih ušiju.

 • Za suzbijanje fuzikladija na jabukama i kruškama koristiti  preventivne preparate POLYRAM, KAPTAN, DITHANE, STAR, DELAN, STOPER, MERPAN  u kombinaciji sa sistemikom TOPAS, RUBIGAN, SYSTHANE, ANVIL, BAYCOR, CROS, ROTONDO, INDAR, FOND, PUNCH ili strobilurinske preparate STROBY, ZATO, BELLIS, TERCEL. akođer je moguće koristiti i kompletne preparate u slučaju jakog napadaja bolesti CLARINET, SCORE, CHORUS, nakon kiše za fuzikladij i pepelnicu.
 • Za suzbijanje pepelnice na jabukama od preventivnih preparata koristiti strobilurinske preparate (STROBY, ZATO, BELLIS, TERCEL ) ili SUMPOR SC formulacije, ili KARATHANE dok od sistemika vrijede svi gore navedeni. Prve zaraze pepelnice (Podosphaera leucotricha) su uočene, a infekcije krastavosti, odnosno fuzikladija (Venturia inaequalis) su prisutne već od prije cvatnje! Ako se koriste samo triazoli, obavezno je dodati prilikom zaštite sumpor SC formulacije!
 • Potrebno je početi  sa zaštitom breskve i posebno nektarine od pepelnice sa ANVIL, SABITHANE, RUBIGAN, SYSTHANE uz dodatak tekućeg sumpora SC formulacije
 • Koštićave voćke protiv lisnih bolesti i dalje suzbijati s preventivnim kontaktnim preparatima, dakle DITHANE, POLYRAM, KAPTAN, STAR, FOLPAN.
 • Za pojavu jabučnog savijača na jabukama i kruškama pratiti lokalnu prognozu te tretirati sa jednim od insekticida: RELDAN, ROTOR, DECIS, LASER, LINO, kada budu povoljni uvjeti prema preporuci!
 • Za suzbijanje lisnih uši kao koristiti preparate CALYPSO, BOXER, CONFIDOR, WIZZARD, MOSPILAN, DALI, ACTARA.
 • Za suzbijanje lisnog minera koristite neki od regulatora razvoja: RUNNER, NOMOLT, INSEGAR, RIMON
 • Za suzbijanje kruškine buhe koristiti preparate VERTIMEC, KRAFT u kombinaciji s bijelim uljem.
 • Za suzbijanje crvenog pauka koristiti preparate DEMITAN, ORTUS, TRONIC, VERTIMEC, ENVIDOR
 • Također se očekuje i let  breskvinog savijača kojeg se može suzbiti s ROTOR, DECIS, ili nešto jačim CHROMGOR ili CALYPSO. Navedeni preparati djeluju i na druge voćne savijače.

       Zbog poboljšanja kvalitete ploda, boljeg čuvanja plodova u skladištima i prevencije fizioloških bolesti (gorke pjege), potrebno je folijarno tretirati plodove jabuka s otopinom kalcijevog klorida ili kalcijevog nitrata. Primjenu vršiti u razdoblju od 4 - 6 tjedana nakon završetka cvatnje, i neposredno prije berbe, preparatima koji sadrže kalcij u sebi (Calciogreen, Ca nitrat)!

 


05.04.2011.
       Jabuke se nalaze pred cvatnjom, kruške su u cvatnji. S obzirom na protekli kišni period potrebno je obnoviti zaštitu od krastavosti jabuke i kruške (Venturia inaequalis, Venturia pirina) s DELAN, CHROMODIN, DITHANE, KAPTAN, STAR, POLYRAM, MANKOZEB, STROBY, ZATO, TERCEL, BELLIS.
       Zaštitu protiv pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha) obaviti sa STROBY, ZATO, TERCEL, BELLIS. Navedeni preparati djeluju preventivno i na krastavost jabuke i kruške. U slučaju jačeg napada ili prognoziranog kišovitog vremena primijeniti CHORUS, CLARINET, SCORE. U slučaju hladnijeg vremena dati prednost preparatima na bazi dodina ili ditianona(CHROMODIN, DELAN, DODIN, TERCEL).
       Ako je potrebno, dodati koji insekticid za lisne uši, jabučne i kruškine osice, te savijača listova i pupova, na bazi piretroida (ROTOR, DECIS, FASTAC), ili organo-fosfornih (CHROMGOR, ZAGOR, RELDAN, LINO). Ako je jači napad lisnih uši tretirati sa sistemikom, odnosno jačim preparatom: CONFIDOR, BOXER, MOSPILAN, WIZZZARD ili CALYPSO. S navedenim sredstvima se također može tretirati i kruškina lisna buha (Psylla pyri) uz dodatak bijelog ulja.
       Tamo gdje je lani uočena bakterijska palež jabuke i kruške (Erwinia amylovora) potrebno je preventivno provesti zaštitu s preparatima ALIETTE, AVI ili NORDOX, KOCIDE, CUPERBLAU Z. Moguće je koristiti i kombiniranu zaštitu oba dvije grupe preparata (fosetil + bakar) u manjoj koncentraciji, 0,2 % fosetila i 0,01 - 0,03% bakra ovisno o preparatu. Zaštitu provesti u punoj cvatnji i ponavljati do kraja cvatnje svakih 6-8 dana ovisno o padavinama!
       Koštićave voćke tretirati protiv bolesti lista jednim od kontaktnih organskih fungicida (POLYRAM, DITHANE, STAR, KAPTAN).
       Šljive se nalaze pri kraju cvatnje i potrebno ih je tretirati protiv šljivine osice (Hoplocampa flava, Hoplocampa minuta) u opadanju latica. Zaštitu provesti nekim od idućih insekticida: ROTOR, DECIS, FASTAC, DIREKT, CHROMGOR, ZAGOR, RELDAN. Šljivu je potrebno dobro okupati navedenim preparatima. U svakom slučaju dati prednost manje otrovnim preparatima s obzirom na pčele (deltametrin).

       Prskanje provoditi u večernjim satima ili rano ujutro radi leta pčela. Pripazite na mogućnosti miješanja fungicida s pojedinim insekticidima i držite se uputstava upotrebe svakog preparata.
 
   

 
31.03.2011.
        Jabuke i kruške se nalaze u fenofazi bubrenja pupova i otvaranju pupova ovisno o lokalitetu i sorti. Potrebno je izvršiti prskanje bakrenim preparatima (NORDOX, CUPERBLAU Z, KOCIDE, CHAMPION) uz dodatak bijelog ulja ili koristiti već gotove preparate (Crveno, plavo ili modro ulje). Također se mogu koristiti i preparati CHROMODIN, DODIN, DELAN. Koncentraciju bakrenog zaštitnog sredstva prilagoditi fenofazi u voćnjaku koja varira zavisno o županiji, lokalitetu i sorti. Dakle, u ovisnosti o otvaranju pupova smanjiti koncentraciju bakrenog zaštitnog sredstva. Navedeni bakreni preparati djeluju preventivno na krastavost (Venturia inaequalis) jabuke i kruške kao i na bakterijsku palež (Erwinia amylovora).
       Breskve, nektarine, marelice i šljive se nalaze u punoj cvatnji ili u početku cvatnje. Zaštitu protiv monilije obaviti prije kiše nekim od idućih preparata: SIGNUM, CHORUS, TELDOR, MYTHOS.

 

 


 

 

10.03.2011.
        Koštićave voćke (breskva, nektarina, marelica, šljiva, trešnja) se nalaze blizu faze bubrenja pupova. Nakon proljepšanja vremena može se očekivati početak fenofaze bubrenja pupova – B fenofaza na toplijim položajima.
       Potrebno je obaviti tzv "plavo prskanje" bakrenim preparatima s dodatkom bijelog ulja ili postojećim gotovim preparatima ( crveno ili modro ulje).
       Uljni preparati se koriste protiv prezimjelih oblika štetočina i zimskih jaja  - štitaste i lisne uši te crveni pauk, dok se bakrenim preparatima na koštićavom voću suzbijaju slijedeće bolesti: kovrčavost breskve (Taphrina deformans), monilija (Monilia laxa), bakterijska palež koštićavog voća (Pseudomonas mors-prunorum), šupljikavost lista (Stigmina carpophila), rogač šljive (Taphrina pruni),

       Od bakrenih preparata koristimo:  NORDOX 0,2 %, CUPERBLAU Z 0,8%, CHAMPION 1%, KOCIDE 0,7%, KUPROPIN 1%, BORDOŠKA JUHA, NEORAM  0,6%.
       Bakrenim preparatima je preporučljivo dodati BIJELO ULJE u koncentraciji 3% ili neko drugo mineralno ulje ili koristiti same, već gotove preparate - CRVENO ULJE ili MODRO ULJE od 2-3%

       Prskanje je potrebno obaviti po mirnom vremenu bez vjetra. Voćke treba temeljito okupati sa svake strane. Posebnu pažnju treba obratiti na breskve i nektarine gdje je u slučaju većih količina padavina dobro ponoviti zaštitu bakrenim preparatima  ako se još nisu pupovi otvorili.

       Ova sredstva se na koštićavom voću ne smiju primjenjivati nakon prolistavanja jer su fitotoksična.