2009. - Zaštita u voćnjaku

 17.10.2009
       Vrijeme je obaviti prvu zaštitu od kovrčavosti breskve i nektarine (Taphrine Deformans). Neposredno nakon ili u tijeku opadanja lišća treba prskati s bakrenim preparatima 1-2% ovisno o preporuci proizvođača navedenih sredstava za zaštitu bilja (CUPERBLAU Z, NORDOX, CHAMPION, CAFFARO, KOCIDE DF, NEORAM).
Preventivno se s navedenim preparatima prskaju i druge koštićave voćke. Drugi put se prska kad počnu pupovi bubriti u proljeće istim sredstvima, a treći put neposredno prije listanja.

       Osim kovrčavosti, ovim prskanjem u jesen te kasnije u proljeće, po istom programu, se također suzbijaju još dvije bolesti koje uzrokuju dosta velike štete. To su pjegavost breskve (Fusicoccum carpophillum) i bakterijsko sušenje koštićavih voćaka (Pseudomonas mors prunorum f.sp.persicae).

       Treba skidati također osušene, mumificirane, plodove kao i suhe grančice kako bi se smanjio potencijal zaraze posebno za moniliju na koštićavim voćkama.

       Na jabukama i kruškama dobro je obaviti prskanje otopinom ureje 5% prije nego otpadne lišće. Cilj ovog prskanja je smanjenje potencijala zaraze fuzikladijom na proljeće, bolje utjecanje na cvatnju jabuke kao i kruške na proljeće, te sprečavanje listanja jabuka do kasno u jesen i zimu - moguće štete od ranog snijega te loša pripremljenost za zimsko mirovanje. Bit je ovog prskanja da izazovemo defolijaciju voćaka.
 
      
Nino Ivančan, dipl.ing.agr.
 
 


 


Piše: Nino Ivančan, dipl.ing.agr.
 
 
 
 22.07.2009
       S obzirom na trenutno vrijeme i vrućine nije potrebno obavljati nikakvu zaštitu protiv bolesti na voćkama.
       Temperature iznad 32˚ C djeluju sterilizirajuće na razvoj bolesti.
       Mogući razvoj bolesti veže se isključivo za promjenu vremena. Ako do toga dođe prije kiše tretirati protiv krastavosti jabuka i pepelnice isključivo preventivnim preparatima. Od štetnika su prisutni jabukov savijač, mineri okruglih mina 2. generacije i crveni pauk.
 • Za krastavost jabuka: METEOR, STOPER, CAPTAN, MERPAN, STAR, DITHANE, POLYRAM.
 • Za pepelnicu jabuka  se koriste preparati na bazi sumpora i to u smanjenoj dozi radi vrućina.
 • U slučajevima ožeglina od sunca na plodovima kao i mogućeg šoka od toplinskog udara obavezno tretirajte voćke DRINOM u kasnim večernjim satima radi oporavka. Na to su naročito osjetljive neke sorte krušaka.
 • Za zaštitu od jabukovog savijača koristite: LINO, RELDAN, CALYPSO
 • Protiv minera okruglih mina koristite: BOXER, CONFIDOR, MOSPILAN, CALYPSO.
 • Protiv crvenog pauka koristite: ENVIDOR, VERTIMEC uz dodatak bijelog ulja.

Napomene:
 • Zaštitu protiv štetnika obavljajte u kasnim večernjim satima.
 • Izbjegavajte koristiti sredstva na bazi piretroida jer im je smanjena učinkovitost na visokim temperaturama.
 • Pripazite na karencu.
 • Pripazite na mogućnosti miješanja pojedinih preparata.
 

25.06.2009
      Voćke se nalaze u stadiju rasta i razvoja plodova. Pošto je na pojedinim lokalitetima u zadnjih nekoliko dana palo preko 35 litara kiše po metru četvornom, potrebno je obnoviti preventivnu zaštitu.
       Potrebno je voditi računa  o karenci budući da se ranije voćke nalaze pred zriobom ( breskve, rane jabuke, kruške i  šljive).
       Vodite računa o izmjeni kemijske grupe sredstava za zaštitu bilja  kod fungicida i insekticida. Držite se navedenih uputstava na preparatima zaštite bilja, posebno koliko puta je dozvoljeno s nekim preparatom prskati u jednoj godini!

 • Za suzbijanje fuzikladija na jabukama i kruškama koristiti  preventivne preparate POLYRAM, KAPTAN, DITHANE, STAR, DELAN, STOPER, MERPAN  odnosno one kemijske grupe koje su najmanje korištene
 • Za suzbijanje pepelnice na jabukama od preventivnih preparata koristiti strobilurinske preparate ili SUMPOR SC formulacije, ili KARATHANE
 • Za zaštitu breskve i nektarine od pepelnice koristite ANVIL, SABITHANE, RUBIGAN, SYSTHANE
 • Za zaštitu od kozičavosti lista trešnje i višnje koristite CHROMODIN, KAPTAN, DITHANE, STAR, DELAN, STOPER, MERPAN, BAYCOR
 • Za suzbijanje lisnog minera druge generacije koristite neki od insekticida : CONFIDOR, BOXER, MOSPILAN, WIZZARD, CHROMGOR, CALYPSO, LINO, RELDAN
 • Za suzbijanje kruškine buhe koristiti preparate SONET, TRONIC, MITAC u kombinaciji s bijelim uljem.
 • Za suzbijanje crvenog pauka koristiti preparate DEMITAN, ORTUS, TRONIC, VERTIMEC, ENVIDOR, KRAFT
 • Protiv  savijača  koristiti preparate BEKER, MORIS, ZOLONE, RELDAN, BASUDIN, CHROMGOR, CALYPSO

02.06.2009
 
       Voćke se nalaze u stadiju rasta i razvoja plodova.
       Očekuje se nestabilno vrijeme ovaj tjedan, stoga je potrebno obnoviti zaštitu na voćkama prije kiše.
Potrebno je voditi računa  o karenci budući da se neke voćke nalaze pred zriobom (breskve, rane jabuke i  kruške).
       Za voćnjake napadnute tučom i dalje koristite sredstva na bazi KAPTANA (CAPTAN, MERPAN, STOPER) koja pospješuju zarastanje rana uz dodatak sistemika, te biostimulatore za bolji oporavak biljaka (DRIN, POLYAMIN, PROTIFERT).
       Vodite računa o izmjeni kemijske grupe sredstava za zaštitu bilja posebno kod fuzikladija i pepelnice. Držite se navedenih uputstava na preparatima zaštite bilja, posebno koliko puta je dozvoljeno s nekim preparatom prskati u jednoj godini!

 • Za suzbijanje fuzikladija na jabukama i kruškama koristiti  preventivne preparate POLYRAM, KAPTAN, DITHANE, STAR, DELAN, STOPER, MERPAN  u kombinaciji sa sistemikom TOPAS, RUBIGAN, SYSTHANE, ANVIL, BAYCOR, CROS, ROTONDO, INDAR, FOND, PUNCH ili strobilurinske preparate STROBY, ZATO.
 • Za suzbijanje pepelnice na jabukama od preventivnih preparata koristiti strobilurinske preparate ili SUMPOR SC formulacije, ili KARATHANE dok od sistemika vrijede svi gore navedeni.
 • Za zaštitu breskve i nektarine od pepelnice koristite ANVIL, SABITHANE, RUBIGAN, SYSTHANE
 • Za suzbijanje lisnih uši koristite preparate CALYPSO, BOXER, CONFIDOR, WIZZARD, MOSPILAN, RAPID, DALI
 • Za suzbijanje lisnog minera koristite neki od regulatora razvoja: RUNNER, NOMOLT, INSEGAR, RIMON
 • Za suzbijanje kruškine buhe koristiti preparate SONET, TRONIC, MITAC u kombinaciji s bijelim uljem.
 • Za suzbijanje crvenog pauka koristiti preparate DEMITAN, ORTUS, TRONIC, VERTIMEC, ENVIDOR
 • Protiv breskvinog  savijača  koristiti preparate ROTOR, DECIS, ZOLONE, ili CHROMGOR, ALYPSO. Navedeni preparati djeluju i na druge voćne savijače.
 
11.05.2009.
       Budući da se voćke nalaze u intenzivnom porastu izboja i lista, kao i plodova potrebno je i dalje primjenjivati zaštitu. U slučaju padavina potrebno je obnoviti zaštitu. Također treba obratiti pozornost na štetnike koji preferiraju ovakvo trenutno vrijeme. Zaštitu protiv bolesti primijeniti prije kiše s kombinacijom preventivnih i sistemičnih preparata. Ako je preventivna zaštita postojana na listu i nije isprana, onda je treba ponoviti nakon kiše također s kombinacijom preventivnih i sistemičnih preparata.
Očekuju se letovi prve generacije jabučnog i breskvinog savijača te prisutnost ljeskotoča na lijeskama. Mjestimično su uočeni napadaji crvenog voćnog pauka, kruškine buhe, lisnih minera, lisnih ušiju.
 • Za suzbijanje fuzikladija na jabukama i kruškama koristiti  preventivne preparate POLYRAM, KAPTAN, DITHANE, STAR, DELAN, STOPER, MERPAN  u kombinaciji sa sistemikom TOPAS, RUBIGAN, SYSTHANE, ANVIL, BAYCOR, CROS, ROTONDO, INDAR, FOND, PUNCH ili strobilurinske preparate STROBY, ZATO. Također je moguće koristiti i kompletne preparate u slučaju jakog napadaja bolesti CLARINET, SCORE 250, nakon kiše.
 • Za suzbijanje pepelnice na jabukama od preventivnih preparata koristiti strobilurinske preparate ili SUMPOR SC formulacije, ili KARATHANE dok od sistemika vrijede svi gore navedeni.
 • Potrebno je početi  sa zaštitom breskve i posebno nektarine od pepelnice sa  ANVIL, SABITHANE, RUBIGAN, SYSTHANE.
 • Koštićave voćke protiv lisnih bolesti i dalje suzbijati s preventivnim kontaktnim preparatima, dakle DITHANE, POLYRAM, KAPTAN, STAR.
 • Ovih dana se očekuje i pojava jabučnog savijača, kruške i jabuke tretirati sa jednim od insekticida : ZOLONE, ROTOR, DECIS, ATAC, LASER.
 • Za suzbijanje lisnih uši kao koristiti preparate: CALYPSO, BOXER, CONFIDOR, WIZZARD, MOSPILAN, RAPID, DALI.
 • Za suzbijanje lisnog minera koristite neki od regulatora razvoja: RUNNER, NOMOLT, INSEGAR, RIMON.
 • Za suzbijanje kruškine buhe koristiti preparate: SONET, TRONIC, MITAC u kombinaciji s bijelim uljem.
 • Za suzbijanje crvenog pauka koristiti preparate: DEMITAN, ORTUS, TRONIC, VERTIMEC, ENVIDOR.
 • Također je počeo let breskvinog savijača kojeg se može suzbiti s ROTOR, DECIS, ZOLONE, ili nešto jačim CHROMGOR ili CALYPSO. Navedeni preparati djeluju i na druge voćne savijače.
 • Očekuje se pojava ljeskotoča, na lijeskama koji uzrokuje propadanje plodova lijeske. Suzbijanje se provodi insekticidima kada su uočene 3-4 pipe po stablu. Ljeskotoč spada u pipe. Suzbijanje se provodi jednim od kontaktih insekticida: ATAC, ZOLONE, BEKER, MORIS, CHROMGOR.
       Zbog poboljšanja kvalitete ploda, boljeg čuvanja plodova u skladištima i prevencije fizioloških bolesti (gorke pjege), potrebno je folijarno tretirati plodove jabuka s otopinom kalcijevog klorida ili kalcijevog nitrata. Primjenu vršiti u razdoblju od 4 - 6 tjedana nakon završetka cvatnje, i neposredno prije berbe, preparatima koji sadrže kalcij u sebi Fertina Ca, Calciogreen, Foliacon.
 
  

 
16.04.2009.
       Nakon završetka cvatnje za kruške i jabuke potrebno je preventivno tretirati voćke protiv krastavosti jabuke i kruške (Venturia inaequalis, Venturia pirina) s DELAN, DITHANE, KAPTAN, STAR, POLYRAM, MANKOZEB, STROBY, ZATO. avedena sredstva primijeniti prije kiše koja je najavljena početkom idućeg tjedna. Ako se voćke još nalaze u cvatnji zaštitu primijeniti rano ujutro ili podvečer nakon leta pčela.

       Zaštitu protiv pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha) obaviti sa STROBY ili ZATO. Navedeni preparati djeluju preventivno i na krastavost jabuke i kruške. U slučaju jačeg napada ili kišovitog vremena primijeniti CHORUS, CLARINET, SCORE.
 
       Ako je potrebno, dodati insekticid za lisne uši, jabučne i kruškine osice, te savijača listova i pupova, na bazi piretroida (ROTOR, DECIS, FASTAC, DIREKT) ili organo-fosfornih (BEKER, MORIS, ATAC, ZOLONE). Ako je jači napad lisnih uši tretirati sa sistemikom, odnosno jačim preparatom: CONFIDOR, BOXER, MOSPILAN, WIZZZARD ili CALYPSO.
 
        Navedenim sredstvima se također može tretirati i kruškina lisna buha (Psylla pyri) uz dodatak bijelog ulja.
 
        Tamo gdje je lani uočena bakterijska palež jabuke (Erwinia amylovora) potrebno je preventivno provesti zaštitu s preparatima ALIETTE, AVI ili NORDOX, KOCIDE, CUPERBLAU Z. Moguće je koristiti i kombiniranu zaštitu oba dvije grupe preparata ( fosetil + bakar ) u manjoj koncentraciji.

       Koštićave voćke tretirati protiv bolesti lista jednim od kontaktnih organskih fungicida (POLYRAM, DITHANE, STAR, KAPTAN).
 
       Šljive se nalaze pri kraju cvatnje i potrebno ih je tretirati protiv šljivine osice (Hoplocampa flava, Hoplocampa minuta)  u opadanju latica. Zaštitu provesti nekim od idućih insekticida: ROTOR, DECIS, FASTAC, DIREKT, ATAC, ZOLONE.

        Pripazite na mogućnosti miješanja fungicida s pojedinim insekticidima i držite se uputstava upotrebe svakog preparata.
 
 
01.04.2009.
       Jabuke i kruške  je potrebno tretirati protiv uzročnika krastavosti jabuke i kruške (Venturia sp) slijedećim preparatima: Nordox, Cuperblau Z, Kocide, Champion.Također se mogu koristiti i preparati Chromodin, Dodin, Delan, Dithane, Polyram. Koncentraciju bakrenog zaštitnog sredstva prilagoditi fenofazi u voćnjaku koja varira zavisno o županiji, lokalitetu i sorti.
       Uočeni su povoljni uvjeti za razvoj jabučnog cvjetara (Anthonomus pomorum). Pregledati voćnjak na prisutnost štetnika, posebno ako je voćnjak u blizini šume. Ako je štetnik prisutan primijeniti slijedeće preparate: Beker, Pirifos.
       Breskve i nektarine su u početku tjeranja lisnih pupova. Navedene voćne vrste više se ne smiju tretirati bakrenim preparatima protiv kovrčavosti lista (Taphrina deformans). Protiv kovrčavosti lista u ovoj fenofazi dozvoljeni su slijedeći preparati: Chromodin, Dodin, Delan.
       Nakon zadnjih kiša potrebno je obavezno obnoviti zaštitu navedenim preparatima.
       Navedeni preparati suzbijaju i rogač šljive (Taphrina pruni).
Marelice se nalaze ili u cvatnji ili jako blizu cvatnje. Za marelicu je potrebno izvršiti u cvatnji tretiranje s jednim od slijedećih preparata protiv paleži cvijeta (Monilia laxa): Baycor, Ronilan, Konker, Teldor, Signum.
  

 18.03.2009.
       Jabuke i kruške se nalaze u fenofazi bubrenja pupova i početku otvaranja pupova ovisno o lokalitetu i sorti. Potrebno je izvršiti prskanje bakrenim preparatima (Nordox, Cuperblau Z, Kocide, Champion) uz dodatak bijelog ulja ili koristiti već gotove preparate (Crveno i Modro ulje)
       Koncentraciju zaštitnog sredstva prilagoditi fenofazi u voćnjaku. Dakle, u ovisnosti o otvaranju pupova smanjiti koncentraciju bakrenog zaštitnog sredstva.
       Navedeni preparati djeluju preventivno na krastavost jabuke i kruške (Venturia inaequalis) kao i na bakterijsku palež (Erwinia amylovora).
       Pošto su najavljene niže temperature ovih dana (od četvrtka) vodite računa da su bakreni preparati na nižim temperaturama fitotoksični za  biljku u prolistavanju (oko 5°C).
       Breskve i nektarine su u početku tjeranja lisnih pupova. Navedene voćne vrste više se ne smiju tretirati bakrenim preparatima protiv kovrčavosti lista (Taphrina deformans).
        Protiv kovrčavosti lista u ovoj fenofazi dozvoljeni su slijedeći preparati: Delan, Chromodin, Dodin. Navedene preparate primijeniti preventivno prije najavljene kiše.
 
  

 
11.03.2009.
       Koštićave voćke (breskva, nektarina, marelica, šljiva, trešnja) se nalaze u fenofazi bubrenja pupova ili u fenofazi otvaranja pupova na toplijim položajima.
       Nakon učestalih padavina prošli tjedan potrebno je obnoviti preventivnu zaštitu protiv kovrčavosti breskve (Taphrina deformans), rogača šljive (Taphrina pruni)  i drugih bolesti na koštićavim voćkama. Tamo gdje je pup u fazi bubrenja još se uvijek može tretirati bakrenim sredstvima  ili  kombinacijom bakrenih sredstava sa mineralnim uljima: NORDOX 0,2 %, CUPERBLAU Z 0,8%, CHAMPION 1%, KOCIDE 0,7%, KUPROPIN 1%, NEORAM  0,6%, CRVENO ULJE ili MODRO ULJE od 2-3%
       Tamo gdje se pup otvorio (zeleni vrh), posebno na toplijim položajima, bakreni preparati se više ne smiju koristiti jer su fitotoksični za koštićavo voće. U tom slučaju koristimo organske preparate  DELAN 0,1 %, CHROMODIN 0,2%, DODIN 0,2%,
       Svakako posebnu pažnju treba obratiti na kovrčavost breskve i nektarine, gdje su ovi organski preparati obavezna mjera zaštite nakon otvaranja pupova. Prskanje je potrebno obaviti po mirnom vremenu bez vjetra. Voćke treba temeljito okupati sa svake strane.
 

  02.03.2009.
       Koštićave voćke (breskva, nektarina, marelica, šljiva, trešnja) se nalaze blizu faze bubrenja pupova i s obzirom na najavljeno vrijeme do kraja tjedna, može se očekivati početak fenofaze bubrenja pupova – B fenofaza na toplijim položajima.
       Potrebno je prije kiše obaviti tzv "plavo prskanje" bakrenim preparatima s dodatkom bijelog ulja ili postojećim gotovim preparatima (crveno ili modro ulje).
       Uljni preparati se koriste protiv prezimjelih oblika štetočina i zimskih jaja  - štitaste i lisne uši te crveni pauk, dok se bakrenim preparatima na koštićavom voću suzbijaju slijedeće bolesti: Kovrčavost breskve (Taphrina deformans), Monilija (Monilia laxa), Bakterijska palež koštićavog voća (Pseudomonas mors-prunorum), Šupljikavost lista breskve (Stigmina carpophila), Rogač šljive (Taphrina pruni).
       Od bakrenih preparata koristimo: NORDOX 0,2 %, CUPERBLAU Z 0,8%, CHAMPION 1%, KOCIDE 0,7%, KUPROPIN 1%, BORDOŠKA JUHA, NEORAM  0,6%.
       Bakrenim preparatima je preporučljivo dodati BIJELO ULJE u koncentraciji 3% ili neko drugo mineralno ulje ili koristiti same, već gotove preparate - CRVENO ULJE ili MODRO ULJE od 2-3%
       Prskanje je potrebno obaviti po mirnom vremenu bez vjetra. Voćke treba temeljito okupati sa svake strane. Posebnu pažnju treba obratiti na breskve i nektarine gdje je u slučaju većih količina padavina dobro ponoviti zaštitu bakrenim preparatima  ako se još nisu pupovi otvorili.
       Ova sredstva se na koštićavom voću ne smiju primjenjivati nakon prolistavanja jer su fitotoksična.