2012. - Zaštita u voćnjaku

 
26.10.2012.

     Neposredno nakon ili u tijeku opadanja lišća treba prskati s bakrenim preparatima preporučene koncentracije za zimsko prskanje! (CUPERBLAU Z, NORDOX, CHAMPION, CAFFARO, NEORAM).
       Osim Taphrine, ovim prskanjem u jesen te kasnije u proljeće, po istom programu, se također suzbijaju još dvije bolesti koje uzrokuju dosta velike štete. To su krastavost breskve - Fusicoccum carpophillum, šupljikavost lišća – Stigmina carpophila, te bakterijska palež koštićavih voćaka - Pseudomonas mors prunorum.
      Osim breskve, bakreno prskanje u opadanju listova je dobro provesti i na ostalim koštićavim voćkama jer su i šupljikavost listova i bakterijska palež prisutni na voćkama unutar te grupe.
 
       Voćke je potrebno prskati po mirnom vremenu i dobro ih okupati sredstvom.                                          
 
       Na jabukama i kruškama dobro je obaviti prskanje otopinom ureje 5% prije nego otpadne lišće. Cilj ovog prskanja je smanjenje potencijala zaraze fuzikladijom na proljeće, bolje utjecanje na cvatnju u proljeće, te sprečavanje listanja jabuka do kasno u jesen i zimu odnosno moguće štete od ranog snijega te loša pripremljenost za zimsko mirovanje.

18.09.2012.
       Za završna prskanja protiv jesenskog fuzikladija i zaštite na plodovima prije berbe te za zaštitu plodova protiv skladišnih bolesti koristiti BELLIS, ZATO PLUS, ZATO, STROBY ili CAPTAN, MERPAN, STOPER.
       Navedena sredstva, posebno Bellis, smanjuju pojavu bolesti kod skladištenja.
       Jesenske i zimske sorte jabuka i krušaka tijekom skladištenja su podložne raznim bolestima. Te su bolesti dijelom uvjetovane i produženim procesima skladištenja, posebno u hladnjačama, novijim sortama, intenzivnoj proizvodnji, jakoj i čestoj neumjerenoj gnojidbi te drugim raznim agrotehničkim i uzgojnim mjerama. Treba svakako spomenuti i u kakvim se uvjetima skladište, u boljim ili lošijim uvjetima (kućni podrumi).

       Bellis ima karencu 7 dana za jabuke koje idu na skladištenje, odnosno 14 dana za jabuke koje idu u konzumaciju. Captan, Merpan, Stoper, Zato Plus i Zato imaju karencu 21 dan, Stroby 35 dana. Navedene preparate primijenite po uputama proizvođača.
       Prije skladištenja jabuke je poželjno poprskati ili potopiti sa preparatima na bazi kalcija – CALCIOGREEN 0,3-0,4%, CALBORON 0,3-0,4%, NEWCAL 1-2%, STOPIT 1-2%.
 
       Šta se tiče tretiranja plodova nakon berbe, a prije skladištenja preporučamo slijedeći način, prvenstveno za male podrume i obiteljska gospodarstva po receptu dr. Ive Krpine, za pripremu otopine potrebno je:
 • 10 litara vode
 • 0,4 kg kalcijeva klorida (ili koji drugi preparat na bazi kalcija naveden gore)
 • 20 g vinobrana
 • 10 ml ovlaživača (Chromovit, Radovit)

        Jabuke se potope u otopinu na nekoliko minuta (plivaju jer su lakše od vode pa ih je dobro potisnuti prema dolje) i zatim bez brisanja poslože u letvaricu. Uloga vinobrana je da s kožice ploda ukloni gljivice koje uzrokuju truljenje. Ovlaživač uklanja masno-voštanu prevlaku s ploda i omogućava bolje prianjanje otopine. Priprema otopine je jednostavna, a sastojci su jeftini. U uskladištenim jabukama škrob vrlo polagano prelazi u šećer odnosno jabuke postupno prelaze iz tehnološke u užitnu zrelost, kad su najbolje za jelo.

        I savjet za kraj. Jabuke ne pokrivajte ako ne želite da prebrzo dozriju. Najbolje je da ih posložite u jednom sloju. Ovako uskladištene jabuke mogu se očuvati više mjeseci, pa i do idućeg ljeta ukoliko imate dobar podrum. Povremeno ih je dobro poprskati vodom da se ne isuše.
 

04.07.2012.

       Mogući razvoj bolesti veže se isključivo za promjenu vremena. Ako do toga dođe prije kiše treba tretirati protiv krastavosti jabuka, isključivo preventivnim preparatima, ako nije postojala prethodna zaštita.
       Ako je postojala, onda se računa u slučaju jače kiše (primjerice preko 20 mm padavina za organske preparate, te nešto više, 40 – 60 mm kiše za strobilurinske preparate), naknadno ponoviti prskanje.
      Za krastavost jabuka:
 • METEOR, STOPER, CAPTAN, MERPAN, STAR, DITHANE, DELAN, CHROMODIN, ANTRACOL.

     Pepelnica djeluje neovisno o kiši, i potrebno je pregledavati voćnjak čak i u sušnijim uvjetima na tu bolest. Za pepelnicu jabuka se koriste:
 • preparati na bazi sumpora i to u smanjenoj dozi radi vrućina
 • pripravci na bazi strobilurina koji suzbijaju obje bolesti: STROBY, ZATO, BELLIS, TERCEL
 • pripravci na bazi kvinoksifena: CRYSTAL, POSTALON
 • pripravaci na bazi triazola: DOMARK, FOND, SYSTHANE, FOLICUR

       U slučajevima ožeglina od sunca na plodovima kao i mogućeg šoka od toplinskog udara obavezno tretirajte voćke DRINOM u kasnim večernjim satima radi oporavka. Na to su naročito osjetljive neke sorte krušaka.
      Od štetnika su prisutni jabukov savijač 2. generacije, mineri okruglih mina 2. generacije i crveni pauk:
 • Za zaštitu od jabukovog savijača koristite : LINO, RELDAN, CALYPSO, RELY, PYRINEX, RUNNER, NOMOLT, MOSPILAN, RIMON
 • Protiv minera okruglih mina koristite : BOXER, CONFIDOR, RAPID, DALI, MAGNUM, MOSPILAN, CALYPSO nakon pojave mina ili RUNNER, NOMOLT, RIMON, INSEGAR, DIMILIN prije pojave mina.
 • Protiv crvenog pauka i grinja koristite : ENVIDOR, VERTIMEC, KRAFT, ZOOM uz dodatak bijelog ulja.
 • Prije najavljene kiše potrebno je preventivno tretirati višnje i trešnje protiv kozičavosti lista ( Blumeriella jaapi), uzročnika prijevremenog opadanja listova, jednim od preparata kao šta su :
 • BAYCOR, DODINE, CHROMODIN, DITHANE, STAR, POLYRAM.

Napomene:
 • Zaštitu protiv štetnika obavljajte u kasnim večernjim satima.
 • Izbjegavajte koristiti sredstva na bazi piretroida jer im je smanjena učinkovitost na visokim temperaturama.
 • Pripazite na karencu.
 • Pripazite na mogućnosti miješanja pojedinih preparata.
 • Ljetne sorte jabuka i krušaka nije više potrebno tretirati protiv krastavosti (fuzikladija) te pepelnice!

09.06.2012.

       Voćke se nalaze u stadiju rasta i razvoja plodova. Pošto se očekuje nestabilno vrijeme idućih dana, potrebno je obnoviti preventivnu zaštitu.
       Potrebno je voditi računa  o karenci budući da se ranije voćke nalaze pred zriobom (breskve, rane jabuke, kruške i šljive).

 • Za suzbijanje fuzikladija na jabukama i kruškama koristiti  preventivne preparate POLYRAM, KAPTAN, DITHANE, STAR, DELAN, STOPER, MERPAN, FOLPAN ili strobilurine STROBY, ZATO, TERCEL, BELLIS  koji djeluju i na pepelnicu.
 • Za voćnjake na kojima su vidljivi simptomi fuzikladija koristite sistemike INDAR, SCORE, CLARINET, PUNCH, FOND, SYSTHANE, BAYCOR u kombinaciji s preventivnim preparatom.
 • Za suzbijanje pepelnice na jabukama od preventivnih preparata koristiti strobilurinske preparate ili SUMPOR SC formulacije, ili KARATHANE GOLD.
 • Za zaštitu breskve i nektarine od pepelnice koristite SYSTHANE, BAYCOR, FOLICUR, DOMARK.
 • Za zaštitu koštićavih voćaka od bolesti lista koristite KAPTAN, DITHANE, STAR, MERPAN, STOPER, POLYRAM,
 • Za suzbijanje lisnih ušiju koristite neki od insekticida CONFIDOR, BOXER, MOSPILAN, CALYPSO. Navedeni preparati djeluju i na jabukovog savijača .
 • Protiv jabukovog savijača koristiti preparate CALLIFOS, PIRIFOS, PYRINEX, RELDAN, LINO, CALYPSO
       Vodite računa o izmjeni kemijske grupe sredstava za zaštitu bilja  kod fungicida i insekticida. Držite se navedenih uputstava na preparatima zaštite bilja, posebno koliko puta je dozvoljeno s nekim preparatom prskati u jednoj godini!
       Za voćnjake napadnute tučom  koristite sredstva na bazi KAPTANA (CAPTAN, MERPAN, STOPER) i FOLPETA (FOLPAN) koja pospješuju zarastanje rana uz dodatak sistemika, te biostimulatore za bolji oporavak biljaka (DRIN, POLYAMIN, PROTIFERT).
 

 
23.05.2012.

       Voćke se nalaze u stadiju rasta i razvoja plodova. Nakon ovih kiša i s obzirom na daljnje nestabilno vrijeme ovaj tjedan, potrebno je obnoviti zaštitu na voćkama. Prednosti dati kombinaciji sistemika i kontaktnog preparata radi jakog pritiska bolesti.
       I dalje traje napad jabukovog savijača i potrebno je ponoviti tretiranje, a prisutan je i breskvin savijač.
       Za voćnjake napadnute tučom  koristite sredstva na bazi KAPTANA (CAPTAN, MERPAN, STOPER) koja pospješuju zarastanje rana uz dodatak sistemika, te biostimulatore za bolji oporavak biljaka (DRIN, POLYAMIN, PROTIFERT).

       Vodite računa o izmjeni kemijske grupe sredstava za zaštitu bilja posebno kod fuzikladija i pepelnica.

 • Za suzbijanje fuzikladija na jabukama i kruškama koristiti  preventivne preparate POLYRAM, KAPTAN, MANKOZEB, DITHANE, STAR, DELAN, STOPER, MERPAN, ANTRACOL, FOLPAN  u kombinaciji sa sistemikom  SYSTHANE, CROS, DIFCOR, SCORE, INDAR, FOND, PUNCH, CLARINET, BAYCOR, DOMARK.
 • Za suzbijanje pepelnice na jabukama od preventivnih preparata koristiti SUMPOR SC formulacije, ili KARATHANE GOLD  sa nekim od gore navedenih sistemika.
 • Za zaštitu breskve i nektarine od pepelnice koristite  SYSTHANE, BAYCOR, FOLICUR, DOMARK uz dodatak sumpornih preparata
 • Potrebno je obnoviti zaštitu na  koštićavim voćkama protiv bolesti lista, prvenstveno šupljikavosti sa kontaktnim preparatima KAPTAN, MERPAN, STOPER, DITHANE, POLYRAM, ANTRACOL s obzirom da je od prethodnih kiša zaštita isprana.
 • Protiv jabukovog i breskvinog savijača koristite preparate CALYPSO, RELDAN, LINO, CHROMGOR, ROGOR, ZAGOR, PIRIFOS, CALLIFOS, PYRINEX, ako imate uz to lisne uši ili minere prednost dati CALYPSU ili MOSPILANU.
 • Za suzbijanje lisnih uši  koristite preparate CALYPSO, BOXER, CONFIDOR, WIZZARD, MOSPILAN, DALI, ACTARA, MAGNUM, RAPID.
 • Za suzbijanje lisnog minera koristite neki od regulatora razvoja : RUNNER, NOMOLT, INSEGAR, RIMON, DIMILIN ako nisu  uočene mine, ako jesu koristite CONFIDOR, BOXER, DALI, CALYPSO, MOSPILAN, MAGNUM, RAPID
 • Za suzbijanje kruškine buhe koristiti preparate VERTIMEC ili KRAFT u kombinaciji s bijelim uljem.
 • Za suzbijanje crvenog pauka koristiti preparate DEMITAN, ORTUS, KRAFT, VERTIMEC, ENVIDOR, ZOOM uz dodatak biljelog ulja

       Držite se navedenih uputstava na preparatima zaštite bilja, posebno koliko puta je dozvoljeno s nekim preparatom prskati u jednoj godini!

 


11.05.2012.

U zadnjih tjedan dana uočena je velika populacija jabučnog savijača (Cydia pomonella) i s obzirom na manje količine plodova na stablima usred  prethodnih mrazeva, potrebno je jače štititi plodove tamo gdje ih ima. Također je uočena i jača populacija breskvinog savijača.

 • Protiv jabukovog savijača koristite preparate: CALYPSO, RELDAN, LINO, CHROMGOR, ROGOR, ZAGOR, PIRIFOS, CALLIFOS, PYRINEX, ako imate uz to lisne uši ili minere prednost dati CALYPSU ili MOSPILANU
 • Protiv breskvinog savijača (Cydia molesta)  koristiti preparate ROTOR, DECIS, ili CALYPSO, RELDAN, LINO, CHROMGOR, ROGOR, ZAGOR, PIRIFOS, CALLIFOS, PYRINEX. Navedeni preparati djeluju i na druge voćne savijače
       Prije najavljene kiše, potrebno je tretirati koštićave voćke protiv bolesti lista, prvenstveno šupljikavosti sa kontaktnim preparatima: KAPTAN, MERPAN, STOPER, DITHANE, POLYRAM, ANTRACOL.

 
05.05.2012.
      Budući da se voćke nalaze u intenzivnom porastu izboja i lista, potrebno je i dalje primjenjivati zaštitu. U slučaju padavina potrebno je obnoviti zaštitu. Također treba obratiti pozornost na štetnike koji preferiraju ovakvo trenutno vrijeme.
       Trenutno vrijeme pogoduje razvoju pepelnice te razvoju štetnika.
      Mjestimično su uočeni veći napadaji crvenog voćnog pauka, kruškine buhe, lisnih minera te lisnih ušiju.
 • Za suzbijanje fuzikladija na jabukama i kruškama koristiti  preventivne preparate MANKOZEB, POLYRAM, KAPTAN, DITHANE, STAR, DELAN, STOPER, MERPAN  u kombinaciji sa sistemikom  SYSTHANE, CROS, DIFCOR, SCORE, INDAR, FOND, PUNCH, CLARINET ili strobilurinske preparate STROBY, ZATO, BELLIS, TERCEL.
 • Za suzbijanje pepelnice na jabukama od preventivnih preparata koristite preparate na bazi SUMPORA ili  strobilurinske preparate ( STROBY, ZATO, BELLIS, TERCEL ), dok od sistemika vrijede svi gore navedeni.
 • Potrebno je početi sa zaštitom breskve i posebno nektarine od pepelnice sa sumpornim preparatima ili u slučaju jačeg napada sa sistemicima za pepelnicu DOMARK ili SYSTHANE uz dodatak tekućeg sumpora SC formulacije.
 • Za suzbijanje lisnih uši kao koristiti preparate CALYPSO, BOXER, CONFIDOR, WIZZARD, MOSPILAN, DALI, ACTARA, MAGNUM, RAPID.
 • Za suzbijanje lisnog minera koristite neki od regulatora razvoja RUNNER, NOMOLT, INSEGAR, RIMON, DIMILIN ako nisu  uočene mine, ako jesu koristite CONFIDOR, BOXER, DALI, CALYPSO, MOSPILAN, MAGNUM, RAPID
 • Za suzbijanje kruškine buhe koristiti preparate VERTIMEC ili KRAFT u kombinaciji s bijelim uljem.
 • Za suzbijanje crvenog pauka koristiti preparate DEMITAN, ORTUS, KRAFT, VERTIMEC, ENVIDOR, ZOOM uz dodatak biljelog ulja
       Zbog poboljšanja kvalitete ploda, boljeg čuvanja plodova u skladištima i prevencije fizioloških bolesti (gorke pjege), potrebno je folijarno tretirati plodove jabuka s otopinom kalcijevog klorida ili kalcijevog nitrata. Primjenu vršiti u razdoblju od 4 - 6 tjedana nakon završetka cvatnje, i neposredno prije berbe, preparatima koji sadrže kalcij u sebi (Calciogreen, Ca nitrat)!
 
 

17.04.2012.
       Jabuke i kruške je nakon cvatnje potrebno tretirati protiv bolesti i štetnika neovisno o štetama koje su uzrokovane navalom polarnog zraka i mraza proteklih dana i koji su rezultirali ogromnim štetama na većini voćnjaka u državi.
       Sve stradale voćke je potrebno tretirati sa aminokiselinskim preparatima radi bržeg oporavka s obzirom na pretrpljeni stres (DRIN, PROTIFERT, POLYAMIN).
       S obzirom na protekli kišni period i završetak cvatnje potrebno je obnoviti zaštitu od krastavosti jabuke i kruške (Venturia inaequalis, Venturia pirina) s DELAN, CHROMODIN, DITHANE, KAPTAN, STAR, POLYRAM, STROBY, ZATO, TERCEL, BELLIS.
       Zaštitu protiv pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha) obaviti sa STROBY, ZATO, TERCEL, BELLIS. Navedeni preparati djeluju preventivno i na krastavost jabuke i kruške. U slučaju jačeg napada ili prognoziranog kišovitog vremena primijeniti CHORUS, CLARINET, SCORE. U slučaju hladnijeg vremena dati prednost preparatima na bazi dodina ili ditianona (CHROMODIN, DELAN, DODIN, TERCEL)
       Ako je potrebno, dodati koji insekticid za lisne uši, jabučne i kruškine osice, te savijače listova i pupova, na bazi piretroida (ROTOR, DECIS, FASTAC), ili organo-fosfornih (CHROMGOR, ROGOR, RELDAN).
       Ako je jači napad lisnih uši tretirati sa sistemikom, odnosno jačim preparatom: CONFIDOR, BOXER, MOSPILAN, WIZZZARD ili CALYPSO.
       S navedenim sredstvima se također može tretirati i kruškina lisna buha (Psylla pyri) uz dodatak bijelog ulja.

 

 


 

31.03.2012.

        Jabuke se nalaze pred cvatnjom, kruške su u cvatnji. S obzirom na protekli kišni period potrebno je obnoviti zaštitu od krastavosti jabuke i kruške (Venturia inaequalis, Venturia pirina) s DELAN, CHROMODIN, DITHANE, KAPTAN, STAR, POLYRAM, MANKOZEB17.04.2012.

Jabuke i kruške je nakon cvatnje potrebno tretirati protiv bolesti i štetnika neovisno o štetama koje su uzrokovane navalom polarnog zraka i mraza proteklih dana i koji su rezultirali ogromnim štetama na većini voćnjaka u državi.

Sve stradale voćke je potrebno tretirati sa aminokiselinskim preparatima radi bržeg oporavka s obzirom na pretrpljeni stres. ( DRIN, PROTIFERT, POLYAMIN )


 S obzirom na protekli kišni period i završetak cvatnje potrebno je obnoviti zaštitu od krastavosti jabuke i kruške (Venturia inaequalis, Venturia pirina) s DELAN, CHROMODIN, DITHANE, KAPTAN, STAR, POLYRAM, STROBY, ZATO, TERCEL, BELLIS.
Zaštitu protiv pepelnice jabuke ( Podosphaera leucotricha) obaviti sa STROBY, ZATO, TERCEL, BELLIS. Navedeni preparati djeluju preventivno i na krastavost jabuke i kruške.
U slučaju jačeg napada ili prognoziranog kišovitog vremena primijeniti CHORUS, CLARINET, SCORE.
U slučaju hladnijeg vremena dati prednost preparatima na bazi dodina ili ditianona( CHROMODIN, DELAN, DODIN, TERCEL)
 Ako je potrebno, dodati koji insekticid za lisne uši, jabučne i kruškine osice, te savijače listova i pupova, na bazi piretroida (ROTOR, DECIS, FASTAC), ili organo-fosfornih ( CHROMGOR, ROGOR, RELDAN).
Ako je jači napad lisnih uši tretirati sa sistemikom, odnosno jačim preparatom: CONFIDOR, BOXER, MOSPILAN, WIZZZARD ili CALYPSO
S navedenim sredstvima se također može tretirati i kruškina lisna buha ( Psylla pyri ) uz dodatak bijelog ulja., STROBY, ZATO, TERCEL, BELLIS.

       Zaštitu protiv pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha) obaviti sa STROBY, ZATO, TERCEL, BELLIS. Navedeni preparati djeluju preventivno i na krastavost jabuke i kruške. U slučaju jačeg napada ili prognoziranog kišovitog vremena primijeniti CHORUS, CLARINET, SCORE. U slučaju hladnijeg vremena dati prednost preparatima na bazi dodina ili ditianona(CHROMODIN, DELAN, DODIN, TERCEL).

       Ako je potrebno, dodati koji insekticid za lisne uši, jabučne i kruškine osice, te savijača listova i pupova, na bazi piretroida (ROTOR, DECIS, FASTAC), ili organo-fosfornih (CHROMGOR, ZAGOR, RELDAN, LINO). Ako je jači napad lisnih uši tretirati sa sistemikom, odnosno jačim preparatom: CONFIDOR, BOXER, MOSPILAN, WIZZZARD ili CALYPSO. S navedenim sredstvima se također može tretirati i kruškina lisna buha (Psylla pyri) uz dodatak bijelog ulja.

       Tamo gdje je lani uočena bakterijska palež jabuke i kruške (Erwinia amylovora) potrebno je preventivno provesti zaštitu s preparatima ALIETTE, AVI ili NORDOX, KOCIDE, CUPERBLAU Z. Moguće je koristiti i kombiniranu zaštitu oba dvije grupe preparata (fosetil + bakar) u manjoj koncentraciji, 0,2 % fosetila i 0,01 - 0,03% bakra ovisno o preparatu. Zaštitu provesti u punoj cvatnji i ponavljati do kraja cvatnje svakih 6-8 dana ovisno o padavinama!

       Breskve i nektarine se nalaze pri kraju cvatnje, s obzirom da je najavljeno kišno vrijeme potrebno je izvršiti tretiranje prije kiše protiv monilije (Monilinia laxa) u punom cvatu ili krajem cvatnje jednim od idućih preparata: CHORUS, TELDOR, SIGNUM.

       Trešnje i višnje, te šljive su u početku cvatnje ili u punoj cvatnji, s obzirom na mogućnost kiše potrebno ih je protiv monilije također tretirati jednim od gore navedenih preparata. 

      Koštićave voćke tretirati protiv bolesti lista jednim od kontaktnih organskih fungicida POLYRAM, DITHANE, STAR, KAPTAN.

       Šljive se nalaze pri kraju cvatnje i potrebno ih je tretirati protiv šljivine osice (Hoplocampa flava, Hoplocampa minuta) u opadanju latica. Zaštitu provesti nekim od idućih insekticida: ROTOR, DECIS, FASTAC, DIREKT, CHROMGOR, ZAGOR, RELDAN. Šljivu je potrebno dobro okupati navedenim preparatima. U svakom slučaju dati prednost manje otrovnim preparatima s obzirom na pčele (deltametrin).


       Prskanje provoditi u večernjim satima ili rano ujutro radi leta pčela. Pripazite na mogućnosti miješanja fungicida s pojedinim insekticidima i držite se uputstava upotrebe svakog preparata.


 

12.03.2012.
        Koštićave voćke (breskva, nektarina, marelica, šljiva, trešnja) se nalaze u fenofazi bubrenja pupova.
Potrebno je obaviti tzv "plavo prskanje" bakrenim preparatima s dodatkom bijelog ulja ili postojećim gotovim preparatima (crveno ili modro ulje).
       Uljni preparati se koriste protiv prezimjelih oblika štetočina i zimskih jaja  - štitaste i lisne uši te crveni pauk, dok se bakrenim preparatima na koštićavom voću suzbijaju slijedeće bolesti: kovrčavost breskve (Taphrina deformans), monilija (Monilia laxa), bakterijska palež koštićavog voća (Pseudomonas mors-prunorum), šupljikavost lista (Stigmina carpophila), rogač šljive (Taphrina pruni).
         Od bakrenih preparata koristimo : NORDOX 0,2 %, CUPERBLAU Z 0,8%, CHAMPION 1%, KOCIDE 0,7%, KUPROPIN 1%, BORDOŠKA JUHA, NEORAM  0,6%.
        Bakrenim preparatima je preporučljivo dodati BIJELO ULJE ili SVIJETLO ULJE u koncentraciji 3% ili neko drugo mineralno ili organsko ulje ili koristiti same, već gotove preparate - CRVENO ULJE ili MODRO ULJE od 2-3%
        Sorte krušaka koje ranije cvatu se također nalaze u fenofazi bubrenja, posebno cvjetnih pupova, te ih je također moguće okupati navedenim preparatima u navedenoj koncentraciji.

         Prskanje je potrebno obaviti po mirnom vremenu bez vjetra. Voćke treba temeljito okupati sa svake strane. Posebnu pažnju treba obratiti na breskve i nektarine gdje je u slučaju većih količina padavina dobro ponoviti zaštitu bakrenim preparatima  ako se još nisu pupovi otvorili.
        Ova sredstva se na koštićavom voću ne smiju primjenjivati nakon prolistavanja jer su fitotoksična.